Kolumne

nedjelja, 16. srpnja 2023.

Franjo Matanović | Kosa



Ovdje ću dati crtice o povijesti moje čupavosti i nošenju duge kose. Dok sam bio dječarac pitanje frizure u najboljem slučaju je rješavala mama (ponekad tata) sa makazama ako ne bi mogao čiko Stijepo koji je imao mašinu za šišanje. Mada je čiko Mato bio bolji brico. Ali svejedno su to uvijek bile traume. Čak iako nisi bio ošišan "na ćasu". Sjećam se da sam jedan put poslije takvog šišanja išao na kišu da mi pada po kosi kako bi brže narasla.

Već po završetku osnovne škole bio sam prilično čupav, jer kad sam išao na ljekarsko-ideološki pregled u Zagreb za prijem u ondašnju miliciju neki od pregledača me je prilično nagrdio pitavši me da nisam slučajno Tarzan.

Prvih srednjoškolskih godina sam se šišao od ljeta do ljeta, a onda posljednje dvije nikako dok nisam otišao u vojsku.

U ono doba sam bio jedini čupavac u okolici i izazivao sam priličnu pozornost.

Uzroka za dugokosost je bilo vrlo, počevši od Žuće (kuma) i njegove družine koji su neku "hippy modu" donijeli iz Zagreba - generacija 10-ak godina starija od mene. Ja sam u te vode zagrizao preko rock i pop zapadnjačke kulture čitajući Džuboks, slušajući glazbu, gledajući filmove - između ostalih i "sveti" film te branše Kosa (Hair -1979.).

Imao sam slavnih i poraznih momenata sa tom kosom. Bilo je djevojaka koje su jednostavno jurile za mnom, bilo je momaka koji su me i s razlogom i bez razloga htjeli tući. U Svilaju su me na jednoj oproštajnoj večeri pijanog do nesvijesti htjeli ošišati. Dok je jedna baka kojoj je moj prijatelj I. pokazao fotografiju za indeks (bijasmo upisali mašinski fakultet u Subotici) počela ljubiti tu fotku govoreći 'o moj Isuse'.

To je bilo ranih osamdesetih. Odlazeći u JNA išao sam zaobilaznim putem preko Zemuna (na šišanje) i testirao sam obavještajne službe. U Karlovcu su me doslovno dočekala dva mlada oficira obavještajca s kojima sam popio piće te me prijateljski savjetovali da idem u kasarnu te su zaključili da nisam opasan ali da me svejedno treba slijediti i pratiti. Ali to je već drugo poglavlje.

***

u ime ljepote i straha
zaklinjem sve ljude
(ako ih ima)

popljujte me
ubijte
sasijecite

jer da mrzim voljeti

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.