Kolumne

ponedjeljak, 1. svibnja 2023.

Melisa Osmanović | Tlo pod nogama

 

'Tlo pod nogama' je autobiografski roman koji govori o životnoj motivaciji i životu osobe s invaliditetom koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica. Koji su to svakodnevni izazovi sa kojim se suočavamo. Počinjem knjigu od početka, od mog rođenja djetinjstva, otkrivanja i suočavanje s bolešću. Mojim sportskim postignućima, strahovima, ljubavima. U knjizi se nalazi jedan Bonton osoba s invaliditetom, terminologija osoba s invaliditetom, jedan slatki recept, puno mudrih izreka i privatne fotografije tokom života. 

Nekada ostavljamo stara i dobivamo nova kolica. Kao i u životu. Neke stvari odlaze, da bi došle nove. Volite ih i prihvatite ih kao i druge stvari na sebi ili oko sebe. Tražite da budu prihvaćena. Nemojte ići ispod toga. Nemojte birati. Ona dolaze u kompletu s vama. Na kraju krajeva, kolica su samo komadi metala, puno je bitnije tko ih vozi

Melisa Osmanović



Recenzija: Bajram Osmanović, komunikolog medija i novinarstva

„Ova je knjiga pravi pokazatelj za sve nas koji nekada želimo odustati da se snovi mogu pretvoriti u stvarnost ako dovoljno vjerujemo u njih i ako im pružimo ono što zaista jesmo i ono što imamo. U samom životu autorice prelamaju se osjećaji straha, želje, borbe i onog najvećeg pokretača, a to je - ljubav. Ljubav koja se može čak i osjetiti kroz čitanje i koju ona itekako posjeduje u sebi te ju nesebično pruža svakome s kime je okružena. Iskra borbe koja je upaljena onoga dana kada je prvi put sjela u svoja invalidska kolica kasnije se pretvara u njezinu iskru snage, hrabrosti i spokoja. Knjiga drži pažnju cijelo vrijeme te sam ju pročitao u dahu.”

Nela Baričević, mag.novinarstva i odnose s javnošću. 

Njene riječi nisu riječi koje ubijaju bjelinu papira tek tako. Njene riječi i rečenice nisu tu da same sebe prezentiraju, da im zvoni ime, da trguju utjecajem. Njene su riječi tu da razbiju iluzije kojima nas truju. Njene su riječi tu da nas prodrmaju, opomenu, pecnu po prstima. Njene su riječi tu kako bismo prestali izlaziti na zasljepljujuće svjetlo tražeći savršene okolnosti za stvaranje perfektne imitacije života. Njene su riječi prezentacija života u njegovoj biti. Života kakav jest. Nikako savršen. Ni naoko, ni zbiljski. No, tako i treba biti. No, tako jest. Život je borba čiji borci niti mogu biti, niti jesu savršeni. Njene su rečenice rijeka. Tok života. Na trenutke njene su riječi rijetko viđena hrabrost, katkada posvema očekivano i slabost, a baš su uvijek nepogrešiva ambicija, ambicija, odvažnost i ustrajanost. Ova je knjiga sve što trebate govoreći o motivaciji za danas. Za sutra. Za ostatak vašeg života.

Ova je knjiga ljubav pružena ljudima od strane njene autorice. Ova je knjiga baš sve što trebate za ostati glavom iznad vode. Za izdržati onda kada vas boli. I za ne zaboraviti što ste izdržali onda kada bol prođe.



Poveznica na održanu promocije knjige, Gradska knjižnica i čitaonica, Pula, 8.2.2023.

Knjiga se može naručiti kod autorice osobno putem e-maila: melisa.osman12@gmail

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.