Kolumne

srijeda, 17. svibnja 2023.

"Kućica od knjiga", 22. - 26. 5., Gorski kotar | Festival književnosti za djecu

 


Novi književni festival za male Gorane – Kućica od knjiga!

Kućica od knjiga će biti „zadužena“ da u Gorski kotar dovodi književne novitete i književnike za djecu koji pišu na književnom jeziku

Od 22. do 26. svibnja u Gorskom kotaru se održava Festival književnosti za djecu Kućica od knjiga, u organizaciji Fabulusa, udruge za promicanje priče. Fabulus i njegova voditeljica Natalija Mitrić doveli su u Gorski kotar, osim Goranskog Cukraca, još jedan književni festival namijenjen djeci.

Kućica od knjiga nastala je iz dijela Goranskog Cukraca koji se održavao na standardu. Goranski Cukrac je od ove godine isključivo dijalektalni festival, a Kućica od knjiga će biti „zadužena“ da u Gorski kotar dovodi književne novitete i književnike za djecu koji pišu na književnom jeziku. 

Festival će se odvijati u dva dijela, jedan čine gostovanja književnika po goranskim školama, a drugi dio radionice i drugi sadržaji u Sretnoj kućici, Čitaonici u Kutima/Brod Moravice, na koje su dobrodošla sva djeca, ne samo djeca sa područja Goskog kotara.

U sklopu gostovanja posjetit će škole u Vrbovskom, Ravnoj Gori, Fužinama, Mrkoplju, Lokvama, Delnicama, Brodu na Kupi i Moravicama. A u Sretnoj kućici u Kutima će se 24. svibnja održati 3 radionice - Želim biti pisac!, Želim biti ilustrator! i Književna šetnja te, nakon radionica, zajedničko književno druženje uz vatre. 

Sve radionice traju od 17 do 19 sati, a iza njih je zajedničko književno druženje uz vatre sa svim književnicama koje sudjeluju na festivalu – Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Anom Đokić, Ivanom Radačić i goranskim ilustratorom Markom Burićem. 

Radionicu Želim biti pisac! vodi književnica Ana Đokić, o ilustriranju će djecu podučiti Marko Burić, a u Književnu šetnju, sa postajama znanja i mini književnim radionicama o školskoj lektiri, vode ih budući učitelji, studenti Učiteljskog fakulteta iz Zagreba i njihove mentorice. 

Za svaku radionicu potrebna je prijava, zbog organizacije prostora. Prijaviti se možete tako da na mail natalija.mitric@gmail.com pošaljete podatke: ime radionice, ime, prezime i dob djeteta te ime i kontakt roditelja. I to najkasnije do subote, 20. svibnja. Podatke za prijavu možete pronaći i na facebook stranici Kućica od knjiga.

Pokrovitelji Kućice od knjiga su Ministarstvo kulture i medija RH i Općina Brod Moravice, partneri Hrvatska čitaonica sela Kuti, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a knjige za djecu sponzorirali su Sretno srce, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil i Sezam – Srednja Europa za mlade.

Kućica od knjiga se najviše raduje veselim i znatiželjnim dječjim licima, i rukama, i nogama…koja će čitati, pisati, crtati, šetati i oživjeti šumu oko Sretne kućice u Kutima. 

Festival medijski prate Novi list i Radio Gorski kotar, a sve detalje možete pronaći na facebooku Kućica od knjiga.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.