Kolumne

ponedjeljak, 8. svibnja 2023.

Književni petak, Između publike i države?: hrvatski film i njegovi gledatelji, 12. svibnja 2023. u 20 sati

 


Poštovani,

pozivamo vas na tribinu Književni petak petak, 12. svibnja 2023u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat:

Između publike i države?: hrvatski film i njegovi gledatelji

Urednik i voditelj Književnog petka: Silvestar Mileta
Sudionice: Miljenka Čogelja, Ankica Jurić Tilić

Petnaestak godina od uvođenja novog zakonodavnog (Zakon o audiovizualnoj djelatnosti, 2007.) i infrastrukturnog (HAVC, 2008.) okvira hrvatske kinematografije, brojna filmska djela (1102) svih rodova i vrsta snimljena su u sustavu koji, kao i najveći broj europskih filmskih industrija, nosi obilježja državne kinematografije. Suvremena hrvatska kinematografija stvara se uzimajući u obzir mišljenje struke te raznolikost u tematskom, stilskom, žanrovskom, generacijskom i rodnom spektru. Filmske se projekte potiče na različite načine, sufinanciraju se festivali, koprodukcije, knjige, edukativni programi i nezavisna kina kojih je zbog digitalizacije značajno više. Hrvatska je, kao što je bila i u objema Jugoslavijama, omiljena lokacija stranih produkcija, sada zahvaljujući i povratu poreza te kvalitetnom lokalnom kadru. Hrvatska filmska ostvarenja najveće vidljivosti su ona priznata na važnijim filmskim festivalima (Cannes, Venecija, Locarno, Sarajevo, Europske filmske nagrade itd.). Međutim, broj gledatelja hrvatskog filma i dalje je nezadovoljavajući, jer i takve laureate u hrvatskim kinima pogleda manji broj ljudi nego što je gledatelja domaćeg filma u nekim susjednim zemljama.
 
Kako snimiti film u Hrvatskoj, kome ga i kako prikazati? Tko su gledatelji hrvatskog filma, kakva su nam kina, a kakva televizija? Dokle sežu europski obzori naše kinematografije? Na što u hrvatskoj kinematografiji možemo biti ponosni, a što bi valjalo popraviti?  
Iza kulisa stvaranja hrvatskog filma kroz osobna iskustva i recentne uspjehe na predstojećem Književnom petku vodit će nas Ankica Jurić Tilić (Kinorama) i Miljenka Čogelja (Pipser), nagrađivane producentice suvremene hrvatske kinematografije. (S. M.)


Pratite nas i na Facebooku (https://www.facebook.com/knjizevnipetak/
i Instagramu Književnog petka (https://www.instagram.com/knjizevni.petak/?hl=hr).

Srdačan pozdrav, 

Uredništvo Književnog petka
Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba
Starčevićev trg 6
10000 Zagreb

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.