Kolumne

srijeda, 24. svibnja 2023.

Izložba | Nataša Rajković: 20 000. – Pčela

 

22. 05. 2023., u 18 00., u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvorena je izložba izuzetne mlade umjetnice iz Beograda, Nataše Rajković, od milja Nate. U umjetničkom dijelu otvaranja nastupili su pjesnik Ante Gregov Jurin i prevoditelj Velimir Žigo. Ante Gregov Jurin kazao je dvije svoje pjesme, a profesor Velimir Žigo pjesme svjetskih klasika koje je preveo s španjolskog, portugalskog i francuskog. Moderator otvaranja izložbe, pjesnik Nikola Šimić Tonin, nije izdržao i sam ne kazati svoje dvije pjesme. Predsjednik Gradskog vijeća grada Zadra, filozof, dr. sc. Marko Vučetić, otvorio je izložbu, ukazavši na stvaraoca i njegovo djelo, moć umjetnika i umjetnosti koja povezuje ljude i narode. 

Mlada umjetnica osvojila nas je na prvu, svojom osobnošću, ljepotom, skromnošću, i nevjerojatnim dosegom svog umjetničkog stvaralaštva, obilježena pčelom, pčelama, pa bi joj mogao i ostati umjetnički podcrt – Pčela.:

 - Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dobila priliku da vam u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice i divnom gradu Zadru pokažem svoja dela nastala u protekle 2 godine. Veliku zahvalnost zato dugujem književniku Nikoli Šimić -Toninu na čelu Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, i svima ostalima koji su pomogli da se izložba realizuje. Rođena sam u Beogradu, slikam od svoje treće godine i završila sam master studije slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.Svoj život zaista ne bih mogla zamisliti bez slikarstva.

Motivom pčele sam se počela baviti od pre dve godine. Pčele su okupirale moju pažnju kada sam pravila jedan kolaž na temu "Nestajanje", tada sam primetila da su one i estetski toliko zanimljive koliko i značenjski, za opstanak života na planeti Zemlji. Vredne, organizovane, tako sićušne a veoma važne, smatram da zaslužuju više pažnje u savremenoj umetnosti. Na Zemljii postoji oko 20.000 vrsta pčela i bilo bi zaista nepresušan izvor inspiracije svakoj vrsti se posebno posvetiti. U antičkom periodu naprimer, pčela je bila simbol besmrtnosti. Zlato sam odabrala jer kao plemenit metal implicira na plemeniti rad pčela, a po svom koloritu implicira na kolorit meda.

Nikola Šimić Tonin


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.