Kolumne

petak, 17. ožujka 2023.

Studentska riječ | Humanistika i antihumanizam

 


Pozivamo vas na tribinu Studentska riječ, koja će se održati u ponedjeljak, 20. ožujka 2023. u 19 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola na temu:

Humanistika i antihumanizam

U današnjem svijetu kasnog kapitalizma i prevladavajuće STEM paradigme često se čuje apel za povratak humanističkim vrijednostima. Humanističke se znanosti, pak, nerijetko svode na te iste vrijednosti. To se istovremeno percipira kao njihov najveći doprinos, ali i uzrok njihove manjkavosti u odnosu na objektivnu spoznaju prirodnih znanosti.
 
No, spoznajni dosezi humanistike ne kritiziraju se samo iz pozicije prirodoslovlja. U filozofiji se šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća odigrao sukob između humanizma i antihumanizma. Jedan od glavnih predstavnika antihumanizma, francuski marksist Louis Althusser, humanizam je odbacio kao ideološki i neznanstven. Iako je antihumanizam danas uglavnom potisnut iz diskusije, njegovo je nasljeđe prisutno i ondje gdje se na prvu čini kako prevladavaju upravo humanističke tendencije.

Što je uopće humanizam, a što antihumanizam? Koji su njihovi dosezi i koliko su ta usmjerenja međusobno kompatibilna? U kakvoj su vezi s „ljudskim vrijednostima“ i na koji se način međusobno odnose vrijednosti i spoznaja? (K. G.)

Urednica i voditeljica: Kristina Guteša, studentica Odsjeka za filozofiju i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Gosti: Luka Bogdanić, Eva Dolar Bahovec

Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice.

Tribina će se prenositi uživo na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Vaše nam je mišljenje važno, pa ako već niste, odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!

Veselimo se vašem dolasku! 

Srdačno,
Uredništvo tribine Studentska riječ

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.