Kolumne

ponedjeljak, 6. ožujka 2023.

Kaštelanske štorije 2023. - dodijeljene nagrade u literarno-likovnom natječaju GKK

 

Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj Kaštelanske štorije 2023. koji je Knjižnica ove godine raspisala po deveti put u povodu Dana grada Kaštela. Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 150 likovnih i 65 literarnih radova.

Nikša Krpetić, Anka Mornar Deman i Dragan Kovač kao autori najboljih literarnih uradaka te Anka Bešker kao autorica najboljeg likovnog uratka u kategoriji „odrasli“ osvojili su novčanu nagradu Gradske knjižnice Kaštela, dok su Nakladnička kuća Neretva iz Zagreba i Naklada Bošković iz Splita kao pokrovitelji Natječaja svojim vrijednim izdanjima nagradili dječje vrtiće i osnovne škole u kategoriji „najbolji likovni skupni i pojedinačni radovi“.


U kategoriji „osnovna škola – niži razredi“ nagrađena je Danijela Safija Marshall, učenica 4. A razreda OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca s mentoricom Ljiljanom Sunara, dok su nagrade u kategoriji „osnovna škola – viši razredi“ osvojile Sunčica Zec i Tina Aljinović iz OŠ kneza Mislava, obje pod mentorstvom prof. Rudija Milata.


U kategoriji „dječji vrtići - skupna nagrada” nagrađen je Dječji vrtić Smokvica iz Kaštel Kambelovca. Pod mentorstvom odgajateljica Mirele Vrgoč i Sandre Celić djeca: Lena Ćurić, Rafael Vidović, Ivan Lovrić, Ivo Tadin, Kristina Kasalo, Marija Poljičak, Domina Juras, Jakov Zoko nagrađena su za likovne radove pod naslovom Berta – kaštelanska marama Trepećalo.

Pohvalnicu povjerenstva za najuspješnije likovne radove dobile su i Alenka Tominac iz Dugog Sela te Jadranka Smrekar iz Zagreba, dok su pohvalnicu povjerenstva za literarne radove dobile Diana (Dina) Anđelinović z Kaštel Starog, Branka Begovac iz Zagreba i Denis Kožljan iz Pule. Pohvalnicu za literarni rad dobio je i Filip Bajić, učenik 7. razreda OŠ Turnić iz Rijeke za rad Moj did frajer (mentorica Sanja Potočnjak-Bilić).


Svi likovni radovi pristigli na natječaj izloženi su prilikom dodjele nagrada u utorak 28. veljače u dvorcu Vitturi, dok će svi nagrađeni i pohvaljeni likovni i literarni radovi biti tiskani u zborniku Kaštelanske štorije.


U uvodnoj riječi ravnateljica GKK Renata Dobrić istaknula je kako Natječaj postaje sve uspješniji jer se u istoga svake godine uključuje sve više autora iz cijele Hrvatske koji nakon proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine stvaraju iznimno uspješne literarne i likovne radove inspirirane Kaštelima, a mnogi od autora se upravo povodom svojih istraživanja za natječaj upute na odmor u „grad o' sedan seli, u naša lipa Kaštila“.


Svečani program su svojim nastupom upotpunila djeca iz Kaštelanskog dječjeg kazališta Škatula. Prema tekstu Meri Žitković, mladi glumci Barbara Bralić i Stipe Bartulović izveli su igrokaz Kako se u Kaštilima ženilo u stara vrimena, a uvježbale su ih Josipa Britvić i voditeljica Ljiljana Garbati. Nasmijavši sve nazočne, zaradili su golemi pljesak.


- Ovim putem već sada upućujem poziv autorima iz cijele Hrvatske za sudjelovanje u desetom jubilarnom natječaju Gradske knjižnice Kaštela na temu Kaštela sa željom da s mnogo nadahnuća nastave stvarati nadahnuti Kaštelima, kolijevkom hrvatske državnosti i prekrasnim mjestom za odmor - istaknula je ravnateljica Renata Dobrić u završnoj riječi zahvalivši istom prilikom svim pokroviteljima, autorima i sudionicima, kao i svima ostalima koji su na bilo kakav način sudjelovali u ovogodišnjem natječaju Kaštelanske štorije.


Svi nagrađeni i pohvaljeni likovni radovi mogu se pogledati u virtualnoj izložbi na službenoj Facebook i internet stranici Gradske knjižnice Kaštela na www.gkk.hr.

 

Tekst: Renata Dobrić

Fotografije: Portal Grada Kaštela, Jakov Sučić





Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.