Kolumne

utorak, 25. listopada 2022.

101. godišnjica rođenja operne dive svjetskoga glasa Sene Jurinac


Povodom 101. rođendana (24. 10. 1921.). Sene Jurinac, operne dive svjetskog glasa Zavičajni muzej Visoko upriličio je otvaranje dokumentarne izložbe autora Ognjena Tvrtkovića, koja će biti otvorena do 4.11.2022. Skoro identična izložba je bila prošlog ljeta za 100. rođendan upriličena u rodnom mjestu Travniku također od istog autora Ognjena Tvrtkovića. Gospodin Tvrtković slovi kao kulturni entuzijast i skuplja već dugo ljeta sve u vezi s opernom pjevačicom. Pri realizaciji ove izložbe je učestvovalo i Udruženje Bosanski kulturni krug Travnik koji ima dobar sluh za kulturna događanja

Otac Sene Jurinac Ljudevit, rodom iz Varaždina, studirao je medicinu u Beču te se zagledao u mladu Bečanku Christinu Cerv. Radno mjesto vodi mladog liječnika Jurinca u Travnik gdje se pred 101. ljeto rodila Srebrenka, koja kao umjetnica zbog jednostavnosti mijenja ime u Sena. Još kao djevojčica selila je s ocem i majkom u Lukavac, mjesto blizu Tuzle. Majka se seli u Zagreb radi daljnjeg školovanja kćeri i šalje je kod glazbenice Marije Kostrenčić da uči pjevanje, a kasnije kod prof. Marije Borić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ljeta 1942. Sena je diplomirala i imala prvi nastup s ulogom Mimi iz Puccinijeve opere „La Boheme“, nakon čega su se zanimale i strane operne kuće za tu mladu i talentiranu pjevačicu. Uslijedio je poziv iz Beča od dirigenta Karl Böhm, koji ju je odmah primio. Kasnije su uslijedili nastupi ne samo na Bečkoj državnoj operi nego širom Europe. Njezin predivan sopran kao i umjetnički izražaj joj je otvarao vrata u najprestižnijim opernim kućama svijeta. Zbog njezine upečatljive uloge Oktavian nazvali su je „Jahrhundert-Rosenkavalier“. Bila je svjesna bogatstva koje se krije u njezinom glasu te ga je čuvala kao suho zlato i odbijala pojedine uloge usprkos prijetnji da će izgubiti djelo. Ipak realizirala je 47 raznih uloga i 1300 nastupa, a zračila je bečki šarm u kombinaciji sa slavensklim temperamentom. Bila je obljubljena kao rijetko koja operna pjevačica.

Ljeto dana poslije njene smrti njoj u čast upriličena je 2012. izložba u Državnoj operi u Beču.

Udruga Prijatelja Bečke državne opere dodjeljuje vrsnim opernim pjevačima „Počasni prsten Sena Jurinac“, koji su dobili: između ostalih: Placido Domingo i Elina Garanča.

Predstojnik najljepšeg dijela Beča Döblinga je obećao prvu novu ulicu nazvati po Seni Jurinac. Ona je pokopana u obiteljskoj grobnici tog kotara i to na Döblinger Friedhof, u grupi 38, red 9, broj groba 1, kojih 50 metara od groba dr. Alois Mocka, a takodjer nedaleko od groba Eugena plemenitog Filipović rođ. 15.3.1858., koji je osnovao socijal-političku stranku, inače je bio poznati sveučilišni profesor za nacionalnu ekonomiju po kome je imenovana ulica (1926.) tik uz staro sveučilište za gospodarstvo u 19. kotaru. On je rođak Josipa Filipović, koji je 1878. dobio zadaću da okupira Bosnu i oslobodi je od Turaka. Eugen Filipović leži na istom groblju kao i Jurinac u grupi 3, broj groba 6.

Autor izložbe Ognjen Tvrtković je darovatelj kolekcije muzejske građe, a kao glazbeni urednik, kritičar i pisac skupljeno je blago poklonio Zavičajnom muzeju Travnik na trajno čuvanje, dopunjavanje, obradu i izlaganje. Sudeći po njegovom entuzijazmu i angažmanu biti će realizirano još nekoliko projekata u kooperaciji sa Zavičajnim muzejom Travnik.

Trenutno se radi na realizaciji podizanja spomen-ploče Seni Jurinac u Zagrebu, a nadajmo se da će gradski oci Zagreba imenovati jednu ulicu po Seni Jurinac ako to čini partner-grad Beč. Nova ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb dr. Iva Hraste Sočo obećala je zauzeti se za imenovanje jedne ulice u Zagrebu po Seni Jurinac.

Marijan Brajinović / Nikola Šimić Tonin
Autor fotografije nepopznat


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.