Kolumne

petak, 19. kolovoza 2022.

Snježana Babić Višnjić | Predstavljen novi roman "No name"


            17. 08., 18:00., u Gradskoj knjižnici Zadar predstavljeno je stvaralaštvo izuzetne zagrebačke književnice, profesorice, novinarke i znanstvenice Snježane Babić Višnjić, s posebnim osvrtom na njen novi roman No Name. Moderator predstavljanja bio je zadarski književnik Nikola Šimić Tonin.

 

Snježana Babić Višnjić, književnica Rođena je 1969. godine u Zagrebu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Kroatistiku i južnoslavenske filologije. Danas na isto fakultetu završava doktorski studiji temom Komički mehanizmi kao sredstvo društvene kritike u političkim groteskama 1970-ih. Gotovo tri desetljeća provela je u najvećim hrvatskim novinarskim kućama na poslovima lektorice, novinarke i urednice. Autorica je brojnih romana za djecu i mlade: ”Upomoć, mama se smanjila” (2003.), ”Janko među dinićima” (2004.), ”Kika i tajna uklete kuće” (2011.) i drugih.

Mali krapinski pračovjek Babu; (2012.) nagrađen je nagradom ”Mate Lovrak” kao roman godine za djecu, ”Krugovi na vodi” (2015.) nagradom Grigor Vitez, a slikovnica ”Park u oblacima” (2020.) nagradom Ovca u kutiji. Naslovi ”Puhni u jedra” (2014.), ”Franjo ili potraga za srećom” (2017.), ”Andautonac” (2015.), ”Povratak u Andautoniju”(2020), ”Suze boga Marsa” (2018.) bili su u užem izboru za nagradu ”Grigor Vitez”, odnosno ”Anto Gardaš”.

Napisala je i dvije stotine priče za djecu koje su objavljene u dvjema zbirkama ”Šešir od snova” (2016.; 2017.). Hrvatski audiovizualni centar sufinancirao je razvoj scenarija prema motivima tih priča, a autorica je pokrenula i projekt Oživjele priče - kanal na YouTubeu Crobook – u sklopu kojeg čita i interpretira te svoje priče na mjestu gdje su nastale.

Dobila je stipendiju Ministarstva kulture za roman za djecu ”Povratak u Andautoniju, te stimulacije za posebna postignuća u književnom stvaralaštvu za romane ”Krapinski pračovjek Babu” i ”Povratak u Andautoniju”.

Do sada je napisala 14 drama (Priča se nastavlja; (1991.), Sofija; (1992.), Nestali; (1999.), Kamenčić želja; (2000.), Lopovi; (2001), Žena koja nikad nije plakala; (2005.)...).

U kazalištu debitirala je 1990. godine dramom Priča se nastavlja; (1991.) o neobičnom ljubavnom trokutu u Teatru ITD u režiji Petra Vujačića. Kratka priča Suza; (2001.) inspirirala je predstavu u Gradskom kazalištu u Požegi, gdje je održana i premijera njezine komedije Posljednja pustolovina gospodina tutora; (2003.) u režiji Helene Buljan. A na Hrvatskom radiju premijerno su izvedene drame ”Kamenčić želja” (2003.) i ”Nestali” (2002.).

U travnju je u kazalištu Velika Gorica 2021. premijerno izvedena njezina komedija ”Stambeno pitanje” u režiji Ivana Lea Lema, a kazališni amateri postavili su u Zaboku njezinu komediju ”Otmica”.

Piše i poeziju i kratke priče. Priče za odrasle objavljene su u književnim časopisima, po mnogim zbornicima, čitane na 3. programu Hrvatskog radija i skupljene u zbirci Let nad staklenim stolom, te nagrađivane na natječajima za kratku priču (”Zlatko Tomičić” 2021. i 2022., ”Stjepko Težak” 2021.).

Autorica je i romana za odrasle ”Kocke od maka” (2019.) za koji je dobila stipendiju Ministarstva kulture.

Posebno je ponosna na svoj prvi roman za mlade ”No Name – Klinci s Ranžirnog” (2022.), nastao prema istinitim događajima i inspiriran stvarnim likovima.

Predsjednica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade gdje je i urednica tiskanih izdanja, članica Društva hrvatskih književnika gdje je uređivala časopis Književnost i dijete.

Vodi radionice pisanja u CeKaPe-u.

O romanu No Name:

No name, ili kraće NN, naziv je glazbenog benda mladih nadarenih srednjoškolaca, polaznika podjednako imaginarne koliko i stvarne umjetničke srednje škole. Dan u kojem ih upoznajemo, Kris, Miha i Jakov pripremaju se za svoju prvu svirku uživo u jednom manjem zagrebačkom klubu, uz potporu frendica i pratećih vokala Rebeke, Mije i Nine. Napetosti zbog treme i želje za uspjehom prelamaju se s njihovim svakodnevnim borbama s vlastitim demonima anksioznosti, pomanjkanja samopouzdanja, nesigurnosti, ali i bulimije i ovisnosti, što doživljava vrhunac u neočekivano posjećenom nastupu, ali i prijateljičinoj smrti čiju nadnaravnu prisutnost svi osjete intenzivnije nego za njezina života koji je provela u sjeni svih njih…

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.