Kolumne

srijeda, 10. studenoga 2021.

Od ideje do korica Međunarodnog Zbornika “Kraljice Karnevala“

 

Međunarodni Zbornik „Kraljice Karnevala“ jedinstven je zbornik radova na temu karnevala i karnevalskih običaja u našim krajevima. Idejna začetnica, spisateljica Biserka pl. Vuković objelodanila je svoju zamisao nekolicini svojih, po peru, prijatelja što je prihvaćeno i bilo dovoljno da se učine prvi koraci. Koji će dovesti do zajedničke radosti, objavljivanja zbornika i njegove promocije u Lovranu. Po zaključenom javnom pozivu pjesnicima javilo se 44 autora iz 13 zemalja čiji su radovi uvršteni u jedinstvenu tematsku zbirku, jedinu u Hrvatskoj.

Sve aktivnosti oko uređenja i objave međunarodnog zbornika Kraljice Karnevala“ odvijale su se pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Udruge “ČA”, Općine Lovran, dio svih autora.

Projekt je bio vrlo zahtjevan, urednica Biserka Pl. Vuković je uz sebe okupila kvalitetan „ tim“ koji joj je pomogao doći do Promocije koja je održana u Lovranskoj Galeriji „Guc“. Iako je epidemiološka situacija bila vrlo složena i ozbiljana, pjesnici, autori uvrštenih radova su uspjeli upriličiti svojevrstan pjesničko karnevalski mimohod koji je trajao do dugo u noć.


Mnogo bi se moglo pričati o realizaciji i objavi Međunarodnog Zbornika „ Kraljica Karnevala“. Svakako treba napomenuti da uspije samo onaj tko sve radi srcem, tko ima ideju i viziju. Uspjeh dolazi spontano, ljudi se udružuju u velikoj želji da se u početnom naumu uspije. I ovoga puta pokazalo se da je svaki trud vrijedan. Usporedo s pripremom zbornika za tisak, velik posao imao je žiri koji je morao među mnoštvom kvalitetnih radova valorizirati one koji se od svih izdvajaju po svojoj originalnosti. P o cjelokupnom umjetničkom dojmu, po tome koliko je i na koji način odgovoreno na naslovnu temu. Tako je žiri izabrao Kraljice Kranevala i Kralja Karnevala, prvo, drugo, treće mjesto, još tri pratilje prvonagrađenih. Koji su dobili zaslužene (Zlatna, Srebrna i Brončana Diploma). Također je 10 autora dobilo Premium Kraljevske Dilome , dok svi ostali autori svoje Zahvalnice. Bilo je teško, ali bilo je sjajno odraditi i taj delikatan dio posla.

Zbornik privlači već svojom naslovnicom s kojeg nam se smije dvostruka kraljica Riječkom karnevala Dora Pilepić. Doista, na zbornik s ovakvom temom svatko onaj tko voli svoj kraj, njegove ljude i običaje ne može ostati ravnodušan. Vrijedi jer knjiga ima svoju prepoznatljivost, toplinu, osebujnu sadržajnost i autore koji srcem rade ono što vole.

Glasnogovornica „Kraljice Karnevala“, Neda Alba Istrijana


1 komentar :

Lutajuća kraljica kaže...

Zahvaljujem na vašoj susretljivošču.. Do sljedećeg pisanja vas pozdravlljam.

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.