Kolumne

utorak, 16. studenoga 2021.

Naklada Beletra | Lea Brezar: Godina Štakora


Roman 
Cijena 100 kn 
Broj stranica 190
Format 14,5 x 19,5 
Meni uvez, klapne 
ISBN 978-953-8209-35-2


Altea je megapopularna influenserica s poduzetničkim ambicijama kojoj lock down ugrozi planove. Bernard je korumpirani bankar koji se, tražeći iskupljenje, slomi na kauču psihologinje Ignacije, a Mario je pisac s nestalnom inspiracijom, koji napiše roman o Bernardovu životu i doživi uspjeh... 


U romanu „Godna Štakora“ Lea Brezar uplela je sudbine šestero likova koje će potres i epidemija u 2020. godini dovesti pred zid. Kolektivna kriza dovela je osobne krize do pucanja, a rješenja nisu jednostavna. No, Lea Brezar blagonaklona je prema svojim junacima koji postaju svjesni nužnosti katarze, pa tada čak i zatvor može biti put u slobodu. „Moja je krajnost u kojoj živim svoj duhovan život jednaka tvom mraku materijalnog,“ kaže Bernardu psihologinja Ignacija na jednom mjestu, kada postaje jasno da roman „Godina Štakora“ nije samo roman o šest likova, već roman o nama. 


Dvanaest godina kasnije, također u godini Štakora, junaci romana ponovno se okupljaju i zbrajaju životni saldo, osobni kao i kolektivni. „Hrvatska teško proživljava procvat svjesnosti, to nam je nažalost krimen. Svjesni smo da smo potpuno nesvjesni, ali korak dalje ne mrdamo. Politika je ista. Izmjena stranačkih grupa vrti se već desetljećima kao rulet. Dvije boje su uvijek u igri, pobjeđuje ona sljedeća.“ 


Četvrti roman Lee Brezar reakcija je na burnu 2020. i putokaz prema višoj razini svjesnosti i odgovornosti. Autorica koristi simboliku kineskog horoskopa za tumačenje krize čije je drugo lice prilika koju treba prepoznati, a donosi novu kvalitetu života. Recenzentica romana Marina Mađarević primjećuje kako je „fizičko zatvaranje zapravo je bilo okidač da se ljudi, stvarni ljudi od krvi i mesa otvore okolini, spoznaju svoju prolaznost i shvate što u životu treba prigrliti, a što otpustiti“.


Roman „Godina Štakora“ brzog je, suvremenog tempa, a na kraju poglavlja navedene su fusnote s objašnjenjem pojmova koji su označili doba u kojem živimo. 


O autorici

Lea Brezar (Zagreb, 1977.) poduzetnica je spisateljica i pjesnikinja. Završila je geodetsku srednju školu u Zagrebu i na Poslovnom učilištu Experta 2012. godine stekla zvanje menadžera za odnose s javnošću, a danas studira psihologiju i savjetovanje na The Open University. Direktorica je marketinške agencije Dhar media i suosnivačica Epohe, privatne gimnazije i osnovne škole s programom temeljenim na waldorfskoj metodologiji. 

Njezina agencija Dhar media u poslovanju primjenjuje dharmički menadžment (danas Brendfulness metodu) i izdavač je magazina BRENDfulness posvećenog organizacijskoj kulturi i vođenju. Svi projekti na kojima radi njeguju kulturu promjene koja kreće od pojedinca. 

Lea Brezar piše od svoje četrnaeste godine, a od 2015. objavljuje knjige u vlastitoj nakladi. Autorica je jedanaest knjiga koje kroz poeziju i prozu promoviraju pozitivnu psihologiju. Objavila je naslove Crveni planet (slikovnica, 2014.) , Oda godinama (zbirka pjesama, 2015.), Izvan okvira (psihološki priručnik, 2016.), Da, i? (priručnik, 2016.), Superjunakinje (roman, 2017.),Kradljivci sreće (roman, 2017.), Pusti (zbirka pjesama, 2018.), Reci čega se bojiš i ostvari se (priručnik, 2018.), Sve dođe na svoje (zbirka pjesama, 2019.), Ogledala (roman, 2019.) i To mogu samo ja (zbrika pjesama, 2020.).

Aktivna je promotorica poezije i njezin projekt „Oda poeziji – poezija na city lights plakatima“ održava se svakog lipnja od 2016. godine.

Udata je i majka dvije odrasle djevojke. 

Živi u Zagrebu, radi u Zagrebu, na adresi škole Epoha. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.