Kolumne

ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali – predavanje Gorana Blaževića

 
GORAN BLAŽEVIĆ: Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali

 Promocija knjige i putopisno predavanje

26.10. u 19.00 Nadbiskupski kaštel, Kaštel Sućurac

Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali - naslov je putopisnog predavanja Gorana Blaževića koje će se održati u utorak 26. 10. u 19.00 sati u Nadbiskupskom kaštelu (Podvorje, Muzej grada Kaštela) u Kaštel Sućurcu na adresi Gospojska štrada 1 u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, uz ograničen broj posjetitelja i poštivanje mjera.

Nova knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Nakon povratka kući napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag. Promocija knjige popraćena je fotografijama i video zapisima snimljenim tijekom putovanja.

Predavanje će se održati uz ograničen broj posjetitelja i uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.