Kolumne

petak, 21. svibnja 2021.

Pjesničko-kazališna radionica 'Poezija otpora' u Karlovcu


vrijeme: 22.05.2021. 15 - 19 h
mjesto: Karlovac

Centar za kazalište potlačenih - POKAZ iz Zagreba, u suradnji sa savezom udruga KAoperativa iz Karlovca, organizira pjesničko-kazališnu radionicu 'Poezija otpora'. Radionica će se održati u subotu, 22. svibnja, od 15 do 19 sati u Urbanom parku, ili, u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, na Maloj sceni.

Poezija važi za “elitnu” umjenost, kao i za par excellence individualnu i individualističku kreativnu praksu. Koncept “poezije otpora”, s druge strane, inspiriran je konceptom “estetike potlačenih” koji je u svom poznom radu postulirao slavni brazilski dramaturg i kazališni pedagog Augusto Boal. On se temelji na pretpostavci da je ne samo vrijedno, nego i nužno otvarati prostore poezije za demokratičnu participaciju i pokušavati kolektivno prisvojiti njena sredstva. Polaznice i polaznici radionice tako će istraživati specifične mogućnosti poezije: što je to poezija sposobna saopćiti, a da to nije nijedan drugi diskurs? Kako mobilizirati njene specifične potencijale? Je li moguće kolektivno pisati poeziju? Ako je kazalište, po Boalu, “proba za revoluciju”, može li poezija postati gerilska akcija “miniranja” jezika, stvaranje lakuna i procijepa u jezičnoj stvarnosti i osvajanje novih prostora slobode unutar njenih okvira.

Radionicu će voditi Josipa Lulić i Dinko Kreho. Sudjelovanje je besplatno, no zbog epidemioloških mjera i ograničenja potrebno je najaviti se na e-mail: ckp.pokaz@gmail.com.

Svaka sudionica/sudionik na radionicu treba donijeti jednu pjesmu po vlastitom izboru (klasičnu, modernu, postmodernu, suvremenu, domaću, stranu...) i jedan novinski isječak koji ukazuje na određeni društveni problem koji prepoznaje i kojim bi se voljela/volio baviti. Uz pomoć metoda kazališta potlačenih čitat će se, kombinirati i istraživati različite spektre i registre jezika, i pokušati stvarati tekstove koji će ujedno biti učinkoviti kao poezija i relevantni u kontekstu borbe potlačenih. Pjesnički tekstovi nastali na radionici bit će uključeni u fanzinsku publikaciju.


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.