Kolumne

srijeda, 19. svibnja 2021.

Bestseler iz Disputa | Trevor Noah: "Zločin rođenjem"


Zločin rođenjem, bestseler koji je od objavljivanja 2016. u svijetu prodan u više od milijun primjeraka, priča je o odrastanju rasno miješanog djeteta u aparthejdom obilježenom i razdvojenom južnoafričkom društvu. Noah duhovito, ali i realistično opisuje svakodnevna poniženja i predrasude kojima su crnci, ali i mulati, bili izloženi, ali isto tako pripovijeda i o načinu na koji se čovjek može boriti protiv zla i nepravde. Taj otpor utjelovljen je u liku autorove majke, žene koja se borila kao lavica ne bi li sebi i svom sinu osigurala budućnost koju će, vrijeme će pokazati, Trevor itekako dobro znati iskoristiti.

Osim što je talentirani komičar i vrhunski televizijski voditelj, Noah je i pronicljiv i duhovit pisac koji je napisao gorko-slatku posvetu djetinjstvu obilježenom rasizmom i majci koja je od njega napravila čovjeka.

Nevjerojatan put Trevora Noaha od južnoafričkog aparthejda do ureda The Daily Showa započeo je zločinom: njegovim rođenjem. Naime, njegova je majka crnkinja iz plemena Xhosa, a otac bijeli Švicarac. Tih je godina – osamdesetih – rasno miješanje bilo kažnjivo s pet godina zatvora. Živi dokaz nesmotrenosti roditelja, Trevor je najranije godine svog života uglavnom proveo u kući, sputan radikalnim i često bizarnim mjerama koje je njegova majka poduzimala da ga sačuva od zla rasizma i segregacija. Nakon pada aparthejda, oslobođeni od tiranske vladavine bijelaca, Trevor i njegova majka krenuli su u veliku pustolovinu, živeći otvoreno i slobodno.
Zločin rođenjem priča je o nestašnom djetetu koje izrasta u nemirnog mladića koji pokušava naći svoje mjesto u svijetu u kojem nikada nije trebao postojati. To je također priča o njegovu odnosu s neustrašivom, buntovnom i gorljivo religioznom majkom – njegovom suigračicom, ženom odlučnom da sina spasi od siromaštva i nasilja. Ovdje okupljene priče smiješne su i dramatične. Bez obzira jede li gusjenice za večeru u teškim vremenima, je li izbačen iz automobila u pokretu tijekom pokušaja otmice ili pokušava li naprosto preživjeti zamke srednje škole, Trevor svoj svijet osvjetljava pronicljivom duhovitošću i nepokolebljivim poštenjem. Njegove priče tvore dirljiv i naoko smiješan portret dječaka koji je odrastao u opasnim vremenima, naoružan samo izoštrenim smislom za humor i majčinom nekonvencionalnom, bezuvjetnom ljubavi.

Zločin rođenjem nije samo uznemirujući prikaz odrastanja u Južnoj Africi pod aparthejdom, nego i ljubavno pismo autorovoj izvanrednoj majci. — The New York Times

Ono što Zločin rođenjem čini takvim užitkom i hranom za dušu, unatoč svim njegovim turobnim nijansama, autorovo je opušteno i humoristično pripovijedanje o tome kako je naučio izlaziti nakraj s nasilništvom… — USA Today

Ovo nisu memoari komičara na kakve ste navikli: ovo je jedinstven pogled na čovjeka koji je proizvod svoje kulture – i nijansiran pogled na dio svijeta koji je prošao kroz mračna vremena… — Refinery29

Trevor Noah rodio se 1984. u Johannesburgu u Republici Južnoj Africi kao dijete bijelog Švicarca i majke crnačkog xhosa porijekla u doba kad je ondje miješanje rasa bilo zakonom zabranjeno, zbog čega se kao dijete i mladić teško uklapao u johanesburške rasom definirane zajednice. Svoje životno obrazovanje često pripisuje učenju drugih jezika i kultura, ali i strogom kršćanskom odgoju i poznavanju Biblije. Noah uz engleski govori jezike afrikaans, zulu, xhosa, tswana, tsonga i nešto njemačkog.

Kao komičar i radijski voditelj karijeru započinje već s osamnaest godina, s vremenom postavši glavno lice južnoafričke stand-up komedije.

Od 2011. živi u Americi, gdje 2015. nasljeđuje Jona Stewarta i postaje voditelj kultne satirično-informativne TV-emisije The Daily Show, koju vodi i danas, gotovo svakodnevno otvarajući medijski prostor za crnačku umjetnost i crnački aktivizam u Americi. Među Noinim samostalnim stand-up specijalima ističu se Trevor Noah: Lost in Translation (2015), Trevor Noah: Afraid of the Dark (2017) i Trevor Noah: Son of Patricia (2018).

Autor je memoarske knjige Born a Crime: stories from a South African childhood (2016).

Pročitaj početak knjige


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.