Kolumne

ponedjeljak, 19. travnja 2021.

Počinje 'zumasti' Tjedan dobre dječje knjige 2021. u Rijeci


vrijeme: 19.04.2021. - 24.04.2021.

Od 19. do 24. travnja Gradska knjižnica Rijeka, u suradnji s narodnim knjižnicama iz Primorsko-goranske županije, organizira 'zumasti' Tjedan dobre dječje knjige.

Riječ je o središnjoj manifestaciji u riječkoj regiji posvećenoj izravno dječjoj knjizi i dječjem čitanju, a koja se ove godine odvija u okviru nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021.

S obzirom na ograničenja javnih kulturnih događanja u PGŽ-u sve aktivnosti odvijaju se u Zoom sobama Gradske knjižnice Rijeka prijave za koje se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr, a dio sudionika stream će obavljati iz novootvorene Dječje kuće.

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige - u formi koja mu nije adekvatna - prvenstveno je podrška kreativcima koji stvaraju dječje knjige (pisci, dizajneri, ilustratori, prevoditelji, urednici...) da u vrijeme nevolji poput pandemije dobre priče moraju pružiti snagu za dalje, istaknuli su iz riječke Gradske knjižnice.

"Iako nije riječ o tipu iskustva koje odražava željeni duh Tjedna dobre dječje knjige ovime se promiče nastavak stvaranja - ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja... Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju podršku. Čitatelji zaslužuju što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato je i ovakav Tjedan dobre dječje knjige izrazito važan", poručili su organizatori.

U sklopu programa sudjelovat će niz stvaraoca dječje knjige u rasponu od ilustratora do autora. Među njima su i kreativka Nikolina Manojlović Vračar, kreativna knjižničarka Ivanka Ferenčić Martinčić, autorica niza dječjih romana Silvija Šesto.

Bit će predstavljena knjiga "Znati(želja)" autorice Anite Peti Stantić, zumanje dumanje na zoomu će bit autoricom animiranih filmova i slikovnica Ivana Guljašević Kuman, sudjeluju i Roman Simić, Jelena Pervan i Dijana Zorić te Marija Bratonja, pokretačica najveće domaće online zajednice Mali čitači.

Osim niza Zoom susreta, kroz Tjedan dobre dječje knjige, objavljivat će se prikladni kreativni “uradi sam” savjeti, sadržaji o dječjim knjigama kroz virtualne prostore, a dio susreta će postati i posebni razgovori i priče koje će se naknadno moći čitati u online Brickzineu.

Tjedan će obogatiti i čitateljski klubovi među kojima će čak i dio "klubova za velike" čitati dječje knjige. Knjižnice diljem Primorsko-goranske županije pripremit će posebne izložbe i online aktivnosti.
Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Primorsko-goranske županije. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.