Kolumne

ponedjeljak, 12. travnja 2021.

'Hoću knjigu' pokrenuo podcast o knjigama 'Između redaka'


vrijeme: 12.04.2021.


Knjižarski lanac 'Hoću knjigu' pokrenuo je podcast o knjigama 'Između redaka' koji kroz neformalni razgovor s autorima, urednicima, prevoditeljima, ali i 'običnim' ljubiteljima pisane riječi demistificira knjige i približava ih široj publici.

Kako se ističe u najavi, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju tijekom koje je gotovo nemoguće organizirati bilo kakva "knjiška" događanja, svoju komunikaciju prema publici Hoću knjigu odlučio je prebaciti u video format kako bi ona iz udobnosti i sigurnosti svojih domova mogla pratiti događanja na knjiškoj sceni, ali i puno više od toga.

"Prošlo je godinu dana od početka pandemije i, premda travanj 2021. izgleda vedrije od travnja prethodne godine, svjesni smo kako se svijet nije vratio u normalu, odnosno rutinu bez maski, zabrana i ograničenja", napominju iz tog knjižarskog lanca. "Novim navikama morali su se prilagoditi svi, od privatnih pa do pravnih osoba, a izuzetak nisu bile ni knjižare, koje su nakon lockdowna otvorile vrata posjetiteljima, ali i zatvorile vrata raznim knjiškim događanjima. Promocija po knjižnicama, knjižarama i kafićima tako više nema, autori ne potpisuju knjige i čitav je knjiški svijet, baš kao i ostali, pomalo zamro", dodaju.

Iako se već posljednjih petnaestak godina svijet sve više okreće digitalnim kanalima, s naglaskom na video uratke koji najbrže i najlakše dolaze do najvećeg broja korisnika, to se najviše očitovalo u 2020., kada su svi koji na bilo koji način komuniciraju s javnostima trebali prilagoditi komunikaciju novonastaloj situaciji. Predviđa se da će do 2025. čak polovica gledatelja YouTubea starosti ispod 32 godine odustati od televizijskih prijamnika i pretplate te se u potpunosti prebaciti samo na ovaj kanal.

Stoga je knjižarski lanac Hoću knjigu pokrenuo podcast "Između redaka", u kojemu će voditeljica Sanja Srdić Jungić, autorica i voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu, s gostima razgovarati o čitanju i pisanju. Podcast ima za cilj ne samo komunicirati s već postojećim knjigoljupcima, nego i demistificirati sve vezano uz knjigu, s ciljem dugoročnog razvoja kvalitetne čitateljske publike koja će čitati puno više od jedne knjige godišnje, što su aktualni rezultati godišnje ankete vezane uz čitalačke navike u Hrvatskoj.

Premijerna epizoda emitirana je 10. travnja, a Srdić Jungić u njoj je ugostila domaćeg autora Kristiana Novaka. Pričalo se o Novakovim počecima, istraživačkom radu, nagradama koje je osvojio, seriji i filmu koji nastaju po njegovim knjigama ali i o serijama koje on sam voli gledati.

Epizode će se na Hoću knjigu YouTube kanalu prikazivati jednom tjedno, a pratiti ih se može i samo u audio verziji putem streaming platforme Podbean koja sadržaj ujedno distribuira i na popularne kanale za podcast, poput Deezera, Spotifyja i ostalih.

U narednim epizodama iz Hoću knjigu najavljuju poznate urednike, dizajnere i prevoditelje te pokojeg inozemnog autora, ali i poznate te nepoznate osobe van knjiške branše koje jednostavno uživaju u čitanju. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr
Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.