Kolumne

srijeda, 10. ožujka 2021.

Predstavljena udruga Manjinsko društvo pisaca


vrijeme: 09.03.2021.

Nova strukovna udruga - Manjinsko društvo pisaca (MDP), koja ujedinjuje književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj, a djeluje od početka ove godine, predstavljena je u utorak u Slovenskom domu u Zagrebu.

Predsjednik društva Bosiljko Domazet podsjetio je kako Manjinsko društvo pisaca djeluje od kraja siječnja, a u Registar udruga Republike Hrvatske upisano je 20. siječnja 2021.

Cilj je udruge, istaknuo je Domazet, razvoj bogatstva jezika, kultura, tradicija, književnosti i umjetnosti.

Poručio je kako će MDP s postojećim udrugama književnika uspostavljati dijalog. Ocijenio je kako udruga pisaca MDP i manjine, njegujući svoj izričaj, obogaćuju raznolikost hrvatskog i šireg književnog podneblja.

Potpredsjednik MDP-a Sead Alić napomenuo je kako se MDP zauzima za stvaranje institucijskog konteksta, za uključivanje mladih i manje afirmiranih imena, pripadnika svih manjina.

Ustvrdio je i kako, unatoč tomu što nacionalne manjine imaju svoje izdavačke djelatnosti, novčani iznosi što ih odobrava Savjet za nacionalne manjine ne zadovoljava očekivanja manjinskih književnika i potrebe za distribucijom i promocijom njihovih knjiga.

Kako bi stvorilo platformu za jednakopravnost i uključivanje manjina u društveni i kulturni život, Manjinsko društvo pisaca će, najavio je Alić, ujedinjavati književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj.

Ustvrdio je i kako je prostor za objavljivanje lijepe riječi nacionalnih, konfesionalnih i drugih manjinskih skupina.

Marijan Grakalić iz izvršnoga odbora naglasio je kako su ciljevi MDP-a udruživanje i potpora slobodnom radu i izražavanju pisaca nacionalnih, konfesionalnih i pripadnika svih drugih manjina na području kulture i umjetnosti, promicanje i razvoj umjetničkog stvaralaštva u svim medijima na području Republike Hrvatske, Europske unije i svijeta te čuvanje identiteta manjinskih zajednica u suradnji sa sveučilištima i istraživačkim centrima.

Predstavljanje MDS-a pozdravila je Ermina Lekaj-Prljaskaj, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a skup je pozdravio i pjesnik Enes Kišević. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.