Kolumne

petak, 22. siječnja 2021.

Hrvatski književnici i svijet – Čile

 vrijeme: 21.01.2021.


U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa 'Altazor' koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora – pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori.

Prijevod potpisuje hispanistica i dopisna članica Hispanoameričke književne akademije Željka Lovrenčić, a pjesme je odabrao jedan od urednika časopisa i član Međunarodnog odbora Zaklade, panamski književnik Javier Alvarado.
 
Naši su se pjesnici tako našli u društvu svojih mnogobrojnih kolega, suvremenih svjetskih pjesnika iz SAD-a, Brazila, Italije, Nigerije, Australije, Bangladeša itd.
 
Osim u međunarodnoj poeziji prevedenoj na španjolski jezik, čitatelji na stranicama ovoga časopisa mogu uživati i u suvremenome čileanskom i latinsko-američkom pjesništvu. Poseban je pak dio posvećen klasicima latinsko-američke i svjetske književnosti poput Pabla Nerude, Gabriela Garcíje Márqueza, Fernanda Pessoe i drugih.
 
U njemu se također mogu pročitati tekstovi o Vicenteu Huidobru, vijesti o raznim književnim događajima koje organizira Zaklada (nagrada V. Huidobro, pjesnički festival) o njenim izdanjima i Katedri "Vicente Huidobro" te o Muzeju posvećenome tome glasovitome čileanskom  pjesniku.
 
Osim na stranicama Zaklade, hrvatski su književnici u prijevodu Željke Lovrenčić prisutni i na web stranici "Croacia" / "Chile" koju uređuje pjesnik i akademik Andrés Morales Milohnic – na njoj su nedavno objavljene dvije pripovijesti Antuna Paveškovića.  
 
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.