Kolumne

srijeda, 9. prosinca 2020.

Strašne žene (n)i SF: Milena Benini


vrijeme: 11.12.2020. 18 h


U petak, 11. prosinca, Prostor rodne i medijske kulture K-zona i društveno poduzeće Fierce Women organiziraju novo predavanje iz serije ‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’. Posljednje ovogodišnje predavanje posvećeno je književnici Mileni Benini, koja je nakon teške i kratke bolesti preminula u lipnju ove godine. Razgovor će se održati uživo putem platforme Zoom i Facebook Live-a od 18 sati, a u njemu sudjeluju Mihaela Marija Perković te Ana Marija Abramović.

Milena Benini (1966. - 2020.) diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu, a prvu je priču objavila u časopisu ‘Sirius’ kad joj je bilo 14 godina. Među izdvojena djela ubrajaju se romani ‘Svećenica Mjeseca’ (Zagrebačka naklada, 2014.) i ‘Djelomična pomrčina’; te zbirka priča ‘Jednorog i djevica’ (Mentor, 2005.). Impresivan književni opus samo je dio ostavštine Milene Benini. Uz prijevode knjiga i stripova, tu su feministička i književna teorija, aktivizam, uređivanje te bogat i raznolik resume predavanja, javnih nastupa i spisateljskih radionica.

Milenu Benini posebno su zanimali spekulativna fikcija, kao žanr koji zamišlja što je moguće, te ljubić, kao izrazito ženski i prezreni žanr. Najpoznatija je domaća SF i fantasy spisateljica, jedina koja se probila izvan okvira domaćeg fandoma. No, u svijetu domaće kulture i aktivizma, Benini je daleko od nepoznanice. Upravo je ona skovala izraz “strašne žene”, i počevši pisati na portalu Cunterview.net (kasnije Voxfeminae.net) o pametnim, uspješnim, impresivnim i zastrašujućim, a mnogima bez sumnje i strašnim u izvornom značenju te riječi, pokrenula je lavinu promišljanja, akcija i programa koju ćemo još dugo živjeti. ‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’ je takav program, i ovaj petak ćemo ga posvetiti Mileni Benini i svemu što je radila i dijelila.


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.