Kolumne

ponedjeljak, 2. studenoga 2020.

II. književna manifestacija 'Tadijine jeseni'

 

vrijeme: 02.11.2020. - 06.11.2020.
mjesto: Slavonski Brod

U Slavonskom Brodu počele su 'Tadijine jeseni' – manifestacija koja drugu godinu zaredom raznovrsne programe obilježavanja rođendana hrvatskog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića objedinjava u zajednički program.

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, koja manifestaciju organizira u suradnji s brojnim partnerima, ove je godine program osmislila u znaku okruglih obljetnica - 100 godina od početka pjesničkog stvaralaštva Dragutina Tadijanovića, ali i 60 godina od izdanja njegove zbirke pjesama 'Srebrne svirale.'

U sklopu programa, bit će organiziran i digitalni kviz, a 6. studenog u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu održat će se koncert uglazbljenih stihova ‘U tišini bez kraja’.

Osim u u Slavonskom Brodu, gdje je organiziran bogati program, HAZU u Zagrebu 4. studenog već tradicionalno dodjeljuje pjesničke nagrade, upravo iz 'Fonda Dragutin Tadijanović'.

Valja podsjetiti na nemjerljiv Tadijanovićev doprinos HAZU – on je, naime, uredio niz djela među ostalim Matoša, Kranjčevića, Kovačića i mnogih drugih.

Nerijetko je Tadija govorio da će njegova djela živjeti onoliko dugo koliko bude živio i on. Preminuo je u 102. godini života ali njegove pjesme žive i dalje. (HRT)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.