Kolumne

subota, 31. listopada 2020.

Profil najavljuje bogatu književnu jesen

 


Nakladnik Profil i ove jeseni najavljuje veliki broj književnih noviteta domaće i prijevodne publicističke i beletrističke literature, knjige popularnih i nagrađivanih autora te slikovnice u, kako ističu, za nakladnike najvažnijem razdoblju u godini.

"Sa zadovoljstvom predstavljamo veliki broj noviteta pripremljenih upravo za ovo za izdavače najvažnije razdoblje u godini, ove godine još i važnije jer, za razliku od niza drugih kulturnih i kreativnih industrija, izdavaštvo - bez obzira na sve poteškoće - može koliko-toliko normalno funkcionirati i svjesni smo da je to privilegij na kojemu trebamo biti itekako zahvalni. Stoga nas jako veseli činjenica da će u sljedeća dva tjedna u knjižare stići ove sjajne knjige", ističu iz Profila.
 
Od proznih naslova izdvajaju višestruko nagrađivani roman "Djevojka, žena, drugo" Bernardine Evaristo. Riječ je o romanu koji se prevodi u više od 30 zemalja, dobio je i nagradu Booker, a Evaristo se upisala u povijest kao prva crnkinja koja je dobila to prestižno priznanje. Prijevod potpisuje Davorka Herceg-Lockhart. Također, objavljena je i knjiga "Nešto crveno pokraj ceste" Anne Tyler, novi prijevod jedne od najboljih američkih autorica našeg doba koji potpisuje Dražen Čulić, najavljen kao sjajan, iznimno hvaljen roman o pogrešnim pretpostavkama i drugim šansama.
 
Od publicističkih knjiga, iz Profila posebno ističu "Kapital i ideologiju", novi bestseler francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja u kojemu na više od 1100 stranica potiče čitatelja da u potpunosti promijeni način na koji procjenjuje politiku, ideologiju i povijest. Razotkriva ideje koje su potaknule društvene nejednakosti u prošlom tisućljeću, otkriva koliko isprazne desničarske i ljevičarske politike upropaštavaju društvo danas te kako treba strukturirati novi ekonomski model.
 
"Francuski ekonomist smatra da će u razdoblju pred nama glavni pokretač napretka biti snažna težnja ljudskog roda da se ostvari pravednije društvo i to ravnopravnijom raspodjelom bogatstva, boljim i sveobuhvatnijim obrazovanjem, poštivanjem ljudskih prava i očuvanjem globalne stabilnosti", stoji u najavi. Prijevod Nataša Desnica-Žerjavić, Olga Škarić i Nataša Barac-Čuljat.
 
Hit-knjiga Dolly Alderton "Sve što znam o ljubavi" (prevela Branka Maričić) prvijenac je te novinarke i kolumnistice Sunday Timesa u kojem je autorica svoje osobne priče o odrastanju, prijateljstvima, poslovima, gubitcima, zaljubljivanjima i bolnim prekidima začinila urnebesno duhovitim i iskrenim tonom. Iznimno hvaljena, proglašena "Seksom i gradom za milenijalce", knjiga je to koja poharala vrhove svjetskih top-ljestvica, prevodi se na više od 20 jezika, dobila je prestižnu nagradu National Book Award te proglašena autobiografijom godine.
 
U političkoj biografiji "Franjo Kuharić – Kardinal i vlast" povjesničar Miroslav Akmadža donosi niz dosad nepoznatih detalja o životu i djelovanju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića, koji je imao ogromnu političku ulogu i za vrijeme komunističke vlasti i u burnim događanjima osamostaljenja Hrvatske, ali i nakon što je formirana samostalna Hrvatska.
 
Autor knjige imao je uvid u dosad sasvim nepoznate kaptolske dokumente, u dosje komunističke tajne policije UDBA-e, ali i u privatni osobni dnevnik samog Kuharića, u koji je on desetljećima svakodnevno vlastoručno zapisivao svoja zapažanja i razmišljanja o dnevnim događajima i osobama koje je susretao. U knjizi se na temelju tih dokumenata na sasvim nov način opisuje kako je Kuharić razmišljao i djelovao, opisan je ogroman broj raznih situacija u kojima je Kuharić donosio važne odluke, a osobito su zanimljivi detalji njegova odnosa s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.
 
U knjižare uskoro pristiže i niz izuzetnih knjiga za djecu nagrađivanih stranih i domaćih autora. U slikovnici "Svi bismo trebali biti feministi", nagrađivana nigerijska spisateljica s američkom adresom Chimamanda Ngozi Adichie preradila je za djecu svoj čuveni TED govor istoga naslova koji je snažno odjeknuo u cijelome svijetu. "Što znači biti feminist, zašto je rodna jednakost važna, kako promijeniti činjenicu da na važnim položajima u društvu još uvijek nema puno žena, neka su od pitanja na koje autorica daje odgovore u ovoj za naše, ali i za svako društvo, iznimno važnoj knjizi", ističe se u najavi.
 
Među novim naslovima su i "Jura i upute za odrastanje" nagrađivanog tandema Romana Simića i Manuela Šumberca, "Suli u avanturi – škola" dvojca Maje Šimleše i Svena Nemeta, zatim "Mala Mica dizajnerica" Marije Gradečak i "Totalno moja priča (neki drugačiji dnevnik)", novi autorski projekt dugogodišnje Profilove urednice knjiga za djecu Jelene Bevandić koji je nastao u suradnji s kreativnim dizajnerima iz Studija 2M.
 
Među novim Profilovim naslovima ističu se i "Lažljivi život odraslih" Elene Ferrante (prijevod Ana Badurina), fascinantna i moćna priča o odrastanju iz pera jedne od najomiljenijih i najhvaljenijih autorica svijeta prodana u pet tisuća primjeraka samo u prvih mjesec dana. Bestseleri praćeni sjajnim kritikama već su postali i knjiga "Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata" Nataše Matašić, novi roman Jurice Pavičića "Prometejev sin" te "Dugo putovanje malog vuka" hit-autora za djecu Rachel Bright i Jima Fielda.
 
Nadalje, ove jeseni pod egidom Progila objavljene su, među ostalim, i knjige "Ispod površine" Nore Roberts, "Sedam" Frane Herende, "Kim Jong Un – veliki nasljednik" Anne Fifield, "Knjiga za klikeraše, logički pogled na čovjeka i društvo" Zvonimira Šikića, te "Život i smrt uz veliku rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva" Jasena Boke. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.