Kolumne

utorak, 15. rujna 2020.

Najbolja knjiga domovinskog rata 2020.

Najbolje knjige  Michaela Palaicha i Josipa Palade


Na tradicionalnom književno-publicističkom natječaju UHBDR91. za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata za 2020. godinu prvu nagradu – „Veliku zlatnu plaketu – Bili smo prvi kad je trebalo“- ravnopravno dijele dvije knjige  – „Za Hrvatsku moje bake“ Michaela Palaicha  i  „Tko je palio moje knjige“ Josipa Palade – to je odlučio Prosudbeni sud Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) u sastavu: Dražen Ernečić, Ivica Matošević i Mladen Pavković. 

Knjiga Michaela Palaicha, u nakladi i prijevodu  CroLibertas Publishers (SAD), predstavlja pogled na Domovinski rat i na osamostaljenje Hrvatske iz iznimno značajne i zaslužene hrvatske dijaspore ili vandomovinske Hrvatske (Arizone), dok druga Josipa Palade, poznatog hrvatskog pisca, objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika, donosi vrijedne i zanimljive priče neposrednog sudionika Domovinskog rata s prvih crta bojišnice protiv velikosrpske agresije.

Žiri je ocijenio da su obje ove autorske knjige jednakovrijedne, jer se upravo u stapanju  njihova dva pogleda i sinergiji vandomovinske i domovinske Hrvatske spajaju u jedan i uvelike zajednički doprinos jedinstvenom hrvatskom nacionalnom biću i jedinstvenoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu za slobodnu hrvatsku koja je početkom zadnjeg desetljeća 20. stoljeća izborila svoje mjesto među slobodnim narodima i državama cijelog svijeta.

Ove je godine na natječaj pristiglo 23 naslova.

Uz nagrađene knjige, pohvaljeni su i autori: Božica Brkan (Zagreb) za knjigu „Generalov sin, Srbin, a Hrvat“, Ante Ćurić (Bjelovar) „Crni nokat bijelog korijena“, Roberta Kljenak (Osijek) „Oteti od zaborava“, Mirko Čurić (Đakovo) „Vukovarom obilježeni“, Anita Martinac (Mostar) „Grad bez ptica“ i Ivica Matešić Jeremija (Zadar) „Branitelji iz zadarskih Arbanasa“.

Natječaj se od 2000. godine organizira s ciljem propagiranja knjiga u svezi Domovinskog rata, ali i želje da što više, prije svih sami sudionici ratnih zbivanja, pišu i objavljuju svoja sjećanja, analize i komentare – da se ne zaboravi.

Nagrađeni autori primit će priznanje 1. listopada u dvorani Hrvatske kulturne zaklade-Hrvatskog slova u Zagrebu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.