Kolumne

petak, 12. lipnja 2020.

Diana Njegovan | Luca Kozina: Žena od čelika


U vremenima kada se glas protiv nasilja, posebice obiteljskog nasilja, sve jače čuje Luca Kozina, dobitnica ovogodišnje nagrade Prozaik, oslikala je svojom kratkom pričom potresnu obiteljsku dramu.

U djelu je prisutno slikovito i dinamično pripovijedanje. Mogu se primijetiti usporedbe, pokoja personifikacija te okamenjena metafora, mnoštvo vizualnih slika koje obogaćuju pripovijedanje. Prisutnu poetičnost izraza obogaćuju zvučne te taktilne slike. Uz navedeno, djelo je i filmično jer prikazuje događaje kao kadrove filma.
Radnja priče je kronološka, uvlači čitatelja u obiteljsku dramu, problematizirajući aktualnu temu, davši joj neočekivane obrate, sa snovitim elementima koji se pretaču u stvarnost.

Riječ je sažetoj i potresnoj priči. Žrtva je žena. Nije svjesna vlastite vrijednosti, ni vrijednosti života. Prima svakodnevne udarce, gotovo ritmične, što njezinu partneru čini zadovoljstvo. Protagonistica nije pobjegla, niti je uzvratila. Odlučila je biti jaka, čvrsta, poput čelika. Sa svojom čeličnom voljom ona je ustrajala i na kraju je pogubila svog mučitelja. Upravo čelikom.
Priča zaokuplja pozornost čitatelja te potiče na suosjećanje, no istovremeno otvara pitanje što je smisao života, što je hrabrost te koja je svrha čelične volje i čelična obraza. Ona preispituje ulogu požrtvovnosti te mogućih odgovora na nasilje, kao i pitanje je li kaznu moguće izbjeći.

Upravo pitanje kako je nasilnik okončao svoj vijek otvara nova pitanja, primjerice, u kojem trenutku žrtva shvaća da je ona upravo ta osoba koja je ugrožena, što će sve pretrpjeti prije no što odgovori na nasilje te kako će taj odgovor biti.

Možemo se zapitati koja je naša uloga u životu te što znače naši snovi. Upravo su snovi i prividi odigrali važnu ulogu u razvoju priče. Stoga, možemo također postaviti pitanje koliko je sličnih obiteljskih drama, nesretnih sudbina sažetih u ovoj priči, priči o raspadu obiteljskog zajedništva o nasilju, nasilju koje je više puta počinjeno iz navike te koliko će dugo žrtve opravdavati nasilje koje trpe, dok bih odmah reagirale kada bi se radilo o nekome drugome.

Zasigurno ova pitanja bude pitanja smisla, smisla života te potiču na osvješćivanje činjenice kako upravo pojedinci sami kroje vlastitu sudbinu, a ne netko drugi. Stoga, sami odgovaramo za vlastite postupke.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.