Kolumne

nedjelja, 29. ožujka 2020.

Nada Vukašinović | Koronike: Svjedoci


Kada sve ovo prođe, ako smo i dvojili, znat ćemo što su prioriteti i što treba ostaviti djeci.
Pričat ćemo im o tome kako je nekada bilo i kako je sve osim dobre riječi bilo bezvrijedno i beskorisno. Reći ćemo im kako je postojalo vrijeme kada je najskuplji i najopasniji bio zagrljaj i da smo 22. 3. 2020. u rano jutro bili svjedoci nestajanja svijeta kakvog smo poznavali.
Govorit ćemo im, kako smo nekada davno bili slijepi, zaraženi jednim virusom, a bojali se drugog. Moraju znati da nas je prije toga obuzeo virus pohlepe, zavisti, gomilanja stvari, natjecanja, prestiža, moći, ravnodušnosti prema onima koji su slabi i koji nemaju. Mislili smo kako smo svemoćni i da sve možemo kontrolirati, da držimo sve konce u rukama. Divili smo se vilama, bazenima, kromiranim ogradama, vikendicama, mijenjali namještaj, kupovali i nemilice bacali odjeću, torbice, cipele. 
Dok smo računali, zbrajali i gomilali kreditne kartice, nismo primijetili one koji su nas trebali. Ružičaste naočale smo skinuli i progledali kada smo se jako uplašili. 

Tada nam je postalo sve jasno, tek tada smo počeli učiti o pravim vrijednostima. Shvatili smo da smo samo ljudi u prolazu i da je neponovljiv upravo ovaj trenutak sada. Tek kada smo naučili lekciju o skromnosti i poniznosti i da nema boljeg i čvršćeg materijala od dobrog srca i dobre riječi, mogli smo dalje

24. 3. 2020.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.