Kolumne

četvrtak, 12. ožujka 2020.

Dobrotvorna akcija 'Daruj knjigu' kreće dalje


vrijeme: 23.04.2020.

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga povodom Svjetskog dana knjige, 23. travnja, kada je knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s izdavačima i svojim kupcima donirao knjige dječjim domovima i domovima za odgoj djece i mladeži, ove godine akcija kreće korak dalje – u prikupljanje knjiga za osobe treće životne dobi koje će se donirati domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske.

 
Kako čitanje djeluje na osobe starije životne dobi?
Zašto su odabrani baš domovi za starije i nemoćne? Jedan od razloga je taj što je čitanje iznimno važno za čitatelje treće dobi. Naime, redovito čitanje znatno smanjuje mogućnost razvijanja Alzheimerove bolesti i demencije ili ih može ublažiti ako je do njih već došlo. Ujedno se i pojačava aktivnost mozga, što je za starije osobe iznimno važno zateknu li se u prilikama u kojima im brzo reagiranje može spasiti život.
No, ostavimo li biologiju mozga po strani, ono što je još važnije je to što čitanje kod starijih osoba smanjuje osjećaj samoće. Čitatelji se lako mogu poistovjetiti s likovima, ući u „njihove cipele“, promišljati o njihovim postupcima i tematici obrađenoj u knjizi.
Bez obzira na razinu obrazovanja, društveni status ili tjelesnu i mentalnu sposobnost, knjige im mogu postati najbolji prijatelji. Biblioterapija je praksa u mnogim domovima za starije i nemoćne diljem svijeta, a ovom akcijom svatko od nas može pridonijeti tome da se barem jedna starija osoba osjeća bolje i ispunjenije.


Više o prošlogodišnjoj akciji...
Kako možete pomoći?

Sve od 2. ožujka pa do 23. travnja u bilo koju Hoću knjigu knjižaru diljem zemlje možete donijeti (ili kupiti na licu mjesta s popustom) jedan od naslova s popisa koji su glasovanjem sukreirali organizator, izdavači i ljubitelji knjiga. Na njemu su se našli domaći i strani autori, biografije, romani te veliki međunarodni hitovi, ali i naslovi u kojima su glavni junaci također korisnici domova. Dodatno, izdavači te knjižarski lanac Hoću knjigu sami su donirali određeni dio knjiga kako bi akcija uspješno započela.
„Trenutno je prikupljeno više od 250 knjiga, a cilj nam je dostići 500, što je broj koji smo uspjeli sakupiti prethodne godine. U akciji sudjeluje dvadesetak domova, stoga bismo voljeli kada bi svaki od njih dobio dvadeset knjiga, što bi svakako obogatilo njihovu knjižničnu građu. Kao i živote ljudi koji u njima obitavaju. Ono što bih voljela naglasiti jest da knjigu nije nužno kupiti; ako određeni naslov s popisa imate doma, a ne namjeravate ga više čitati, rado ćemo ga primiti za akciju. Važno je samo da se držimo navedenog popisa kako bismo domovima osigurali zaista novu, relevantnu i stručno odabranu literaturu”, objasnila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.
A ako vas je zanimalo koje su se knjige našle na stručno sastavljenom popisu, isti donosimo u nastavku:
„Bludne godine“, Aldo Dobrovac (Aldo Dobrovac)
„Čovjek zvan Ove“, Fredrik Backman (Fokus komunikacije)
„Čudesna moć hormona“, Sanja Toljan (Orlando medicus)
„Čuti Boga u snovima“, Mark Wirkler (Figulus)
„Čuvaj se prošlosti“, Joy Ellis (Sonatina)
„Dani zaborava“, Elena Ferrante (Profil knjiga)
„Druga strana slutnje“, Nikša Sviličić (Funditus)
„Duhovna promišljanja“, Dragutin Matak (Naklada Veble)
„Dva muža Karoline Lotman“, Midhat Ajanović-Ajan (Ibis Grafika)
„Ernest i ja“, Paula McLain (Znanje)
„Grga 70 godina“, Ico Voljevica (Top Mag)
„Knjiga radosti“, Douglas Abrams, Dalaj Lama, Desmond Tutu (Planetopija)
„Marx i lutka“,  Maryam Madjidi (Sandorf)
„Moj Camino“, Mara Doljak (Aromara)
„Narcis i ruža“, Daniella Kordić (Cosmos)
„Novi tajni dnevnik Hendrika Groena, 85. godina – do kraja života“, Hendrik Groen (Mozaik knjiga)
„Okus čokolade u Parizu“, Jenny Colgan (Koncept)
„Oliver: Trag u beskraju“, Zlatko Gall (Media Bar)
„Pisma majci“, Antoine de Saint Exupery (Naklada Ceres)
„Pohvala starosti“, Pavao Pavličić (Mozaik knjiga)
„Ponekad lažem“, Alice Feeney (Egmont)
„Pravi se da si normalna“, Ana Dumančić (Studio Nixa prijevodi)
„Tajne Karola Wojtyle“, Antonio Socci (Naklada Benedikta)
„Teta Julia i piskaralo“, Mario Vargas Llosa (Vuković i Runjić)
„U potrazi za Gobi“, Dion Leonard (Koncept)
„Žena kojoj sam čitao“, Bernhard Schlink (Vorto Palabra)
Ostalo je na vama. Donacijom bilo koje od ovih knjiga pomozite da zajedno uljepšamo dane našim najmudrijim članovima društva i pokažimo im da nisu zaboravljeni.
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.