Kolumne

srijeda, 30. listopada 2019.

Leontin Čapo Milenić | Jasna Šemiga-Pintarić: Ljubav dolazi kasnije


Moram priznati da obično ne čitam ljubavne romane i da bih u mnoštvu knjiga koje sam pročitao pod ovaj žanr mogao smjestiti najviše desetak knjiga, no čim sam počeo čitati ovaj divni, nadasve kreativno napisan roman, autorica me je odmah uvukla u svoju priču koja je strujala poput rijeke i nije se ispuštala iz ruku sve do samog kraja romana.

Slučajni sudbinski susret glavne junakinje romana, Dubrovčanke Klare, inače spisateljice i zaposlenice u jednoj marketinškoj tvrtki na odmaralištu u skijalištu u Južnom Tirolu sa tajanstvenim Mladenom, podrijetlom iz Hrvatske, ali s adresom i poslom u Beču, ne samo da će pokrenuti lavinu neobuzdanih strasti, nego zapaliti iskru velike, nesebične, nepresušne, ali i veoma strastvene ljubavi.

Tu njihovu veliku ljubav, nježnu prisnost i duboku povezanost neće spriječiti ni uništiti njihova velika razdvojenost na više tisuća kilometara, niti iznenadni Klarin odlazak bez objašnjenja, niti samo prividno prekidanje veze, niti Mladenova neobična prošlost povezana s tajnom njegove obitelji i tajanstvenom ženom koja mu naglo ulazi u život, neprijatna i nimalo bezazlena bolest s kojom se on suočava, niti iznenadna i za Mladena šokantna smrt njegove majke, ali ni bogato imanje s ergelom konja koje mu majka ostavila u nasljedstvo, a donijela mu je više problema i nevolja, nego dobiti i sreće.


Svojim primamljivim, prpošnim, nenametljivim, a opet veoma zanimljivim i razigranim stilom autorica Jasna Šemiga-Pintarić svojim prvim romanom poput svoje junakinje Klare, osvaja srca brojnih čitatelja i čitateljica. Ljubitelji nježnih ljubavnih priča, dramatičnih zapleta i preokreta pronaći će svoj dio kolača u ovom divnom romanu. S druge pak strane, ljubitelji strasnih i detaljno, do savršenstva opisanih ljubavno-erotskih prizora neće biti nimalo razočarani ovim romanom, kao ni oni koji obožavaju ljubavnu poetiku i filozofiju, vješto uklopljenu u tijek radnje romana, također će doći na svoje i neće biti nimalo razočarani, nego baš naprotiv, uživati će u brojnim zanimljivim i vedrim dijalozima, ali i neočekivanim tragedijama koje će više puta poljuljati naizgled savršenu životnu i ljubavnu idilu naših junaka - Mladena, Klare, ali i njene najbolje prijateljice Mije i zabranjene veze u kojoj se ona nalazi.

Ovaj roman, većinski pisan u prvom licu, narativno je veoma zanimljiv zbog jedne neobične i veoma dobrodošle originalne novine koju autorica uvodi u svoj roman - događaji koji slijede u romanu ispričani su u prvom licu kroz viđenje više likova, a većim dijelom romana glavni je narator Klara, no čitatelji se osim s njom, također u određenim dijelovima mogu pobliže suživjeti i poistovjetiti s Mladenom i Mijom i na taj način razjasniti događaje, postupke i posljedice viđene iz njihovog kuta gledanja. Na taj način, autorica nam pomaže lakše i jasnije razumjeti djelovanje njenih junakinja i junaka te razloge zašto su oni to učinili, jer ovaj roman se itekako razlikuje od brojnih drugih ljubavnih romana s idiličnom radnjom i još idiličnim krajem.

Mladenova i Klarina ljubav možda jest nježna, strastvena i stvorena na prvi pogled, ali ona nije nikako idealna, umjetna niti nestvarna jer oni se za svoju ljubav nakon bolnih prijašnjih veza i raskida, brojnih sastanaka, ali i rastanaka, osobnih tragedija, sumnji i peripetija...moraju boriti i za nju na kraju izboriti. A isto vrijedi i za Klarinu najbolju prijateljicu Miju. Kraj ovoga romana možda jest sretan, ali je postignut nakon mnogo vremena i prepreka, velikim trudom i naporom te uzajamnim razumijevanjem, vjerom u drugoga i davanjem potpore i to je ono što ovaj roman čini odličnim, posebnim i veoma zanimljivim za čitanje. Za pravu se ljubav treba boriti i nikada se ne treba od nje odustati, koliko god vremena prošlo i kolika god velika bila udaljenost između nas. Jer ona uvijek dolazi ako je stvarna, prije ili kasnije.

Leontin Čapo Milenić (Eric Johansson),
književnik, prevoditelj i magistar književnosti

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.