Kolumne

ponedjeljak, 23. rujna 2019.

Mala scena osvojila tri nagrade u Kini!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw6ZuRziZRjmrt566TOnR1rKscgRZ0PgCtzP_Ij3GMM2ACd15NxvbRLmvXSXUFsZ43zvGToBF549-3d7Dv1mHcm7t6Q59xvfR-kBXwUu94ExSDpl28yyIKye-UYR4RvuIx9mUIVX4cv8A/s320/Program+Mala+scena+copy.png
Kazalište Mala scena sudjelovalo je na The Sixth Silk Road International Arts Festivalu koji se 7. do 21. rujna održavao u Xi'anu (Kina). Na festivalu su sudjelovale čak tri predstave Male scene: „Pale sam na svijetu“ Jensa Sigsgaarda, „Priča o VELIKOM i malom“ Kristine Gavran (koprodukcija Male scene i Teatra Puna kuća) te „Bio jednom jedan kaos“, autorska predstava Ivice Šimića (suradnja Male scene i Zhongbeiyuan kazališta iz Xi'ana). Kazalište Mala scena, osim oduševljenja publike, osvojilo je i  tri nagrade: predstave „Bio jednom jedan kaos“ i „Priča o velikom i malom“ osvojile su „The Silk Road Cultural Award“ dok je predstava „Pale sam na svijetu“ osvojila „The Silk Road Friendship Award“.

„Priču o VELIKOM i malom“ Svetlana Patafta izvodila je je na engleskom uz simultani prijevod na kineski jezik, Ivica Šimić svoju 33 godine staru predstavu „Pale sam na svijetu“ igrao je na engleskom, a djelomično i na kineskom jeziku, dok su predstavu „Bio jednom jedan kaos“ na kineskom izveli glumci Zhongbeiyuan kazališta. Nakon svake predstave održana je radionica s roditeljima i djecom.

O uspjehu Male scene Ivica Šimić je izjavio: „Svojom prepoznatljivom estetikom i pristupom kazalištu za djecu već smo poznati u Kini i ovaj je uspjeh dio kontinuiteta koji ostvarujemo već gotovo 8 godina. Mali Kinezi burno reagiraju na naše predstave jednako kao i publika bilo gdje drugdje na svijetu. Prepoznaju emocije i poruke koje šaljemo s pozornice. Režija predstave „Bio jednom jedan Kaos“ za mene je bila osobito izazovna jer sam se bavio osuvremenjivanjem kineskih legendi za što je bila potreba dugotrajna priprema, a rad s glumcima, zbog različitih pristupa, također je bio osobito zahtjevan. No, rezultat je nadmašio sva očekivanja!“

The Sixth Silk Road International Arts Festival okupio je više od 3.000 umjetnika iz svih umjetničkih područja, a u dijelu kazališta za djecu predstavila su se tri kineska i pet inozemnih kazališta iz Nizozemske, Estonije, Tunisa i Hrvatske sa sveukupno 31 izvedbom.

Osim u Xi'anu, „Priča o VELIKOM i malom“ gostovala je u Wuhanu gdje je na međunarodnom festivalu kazališta za djecu predstavila autohtono hrvatsko stvaralaštvo za najmlađe.

Kao i izvedbe „Iglice“ u četiri kineska grada u svibnju ove godine, i ova su gostovanja dio manifestacije „Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma“. Putne troškove financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske bez čije se financijske pomoći Mala scena ne bi mogla predstaviti u Kini.

Predstave Male scene ponovno su oduševile kinesku publiku što će zasigurno otvoriti put i drugim naslovima kazališta Mala scena u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.