Kolumne

srijeda, 3. travnja 2019.

Predstavljanje knjige 'Crveno svjetlo' o partizanskoj fotografiji


vrijeme: 04.04.2019.
mjesto: Zagreb; Novinarski dom, Perkovčeva 2

Predstavljanje knjige 'Crveno svjetlo – Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.', u izdanju zagrebačkog Kolektora i Rosa Luxemburg Stiftunga održat će se u četvrtak, 4. travnja, u zagrebačkom Novinarskom domu.
Na promociji će govoriti  dr.sc. Sanja Horvatinčić (Institut za povijest umjetnosti), prof.dr.sc. Hrvoje Klasić Filozofski fakultet), Vesna Vuković ([BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture) i autor knjige Davor Konjikušić, a moderator diskusije je Boris Postnikov.

Motiv partizanske fotografije bio je da se uz oružanu borbu dobije i ona na reprezentacijskoj razini. Međutim, partizanska fotografija upravo zbog svoje tehničke i produkcijske limitiranosti ne postaje pukim sredstvom propagande nego i umjetničkim sredstvom nadolazeće budućnosti. Nije li i Walter Benjamin upravo u osvit Drugoga svjetskog rata slavio mehaničku reprodukciju fotografije naglašavajući njezinu moć «za formuliranje revolucionarnih zahtjeva umjetničke publike». Nije li se upravo u partizanskoj fotografiji izgubila razlika između autora i publike i ostvarila ideja umjetničke avangarde? Nije li se u samom partizanskom pokretu promijenio dotadašnji odnos te iste publike spram umjetnosti?
 
U ovoj ćemo knjizi pokazati da zapravo jest, jer fotografija je zbog svojih tehničkih svojstava upravo u partizanskom pokretu postala važan revolucionarni medij, kao što će to postati film u poslijeratnim godinama. U širem smislu, kao dio partizanske umjetnosti, i fotografija ima revolucionarnu namjenu transformacije društva u revoluciji koja je bila istovremeno i politička i socijalna i kulturna.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.