Kolumne

četvrtak, 28. ožujka 2019.

Knjižnica Galženica Velika Gorica | Tanja Radman: Promocija knjiga 'Republika kamena' & 'Republika smrtnika'


Petak, 5. travnja 2019. u 19:00 – 21:00
Knjižnica Galženica Velika Gorica
Trg Stjepana Radića 5, 10410 Velika Gorica

'Republika kamena' & 'Republika smrtnika' dvije su od zamišljenih pet knjiga serijala 'Lex Legis', objavljene 2015 i 2018 godine. Dok pišem treći dio, tu i tamo skočim do grupe čitača kako bi popričali o svijetu koji kreiram. Ovog puta dolazim u Veliku Goricu, i toplo pozivam sve ljubitelje knjiga da mi se pridruže, neovisno o svom preferiranom žanru.

Naime, iako je moj serijal okarakteriziran kao fantastika s elementima dubrovačke povijesti, pisan je s velikom pažnjom i namjerom da bude pogodan i zanimljiv svim uzrastima, ali i ukusima. Ne dajte da vas riječi koje okružuju moj serijal uplaše; 'fantastika', 'magija', 'čarobnjaci' i 'magijska bića' obećaju nostalgičnu crtu, svakako, ali i dozu ozbiljnosti u kojima će uživati i odrasli. Štoviše, u obje se knjige provlače vrlo mračne note zbog kojih ih ne preporučam djeci mlađoj od 13 godina.

Svjesna da je fantastika daleko najteži i možda najnezahvalniji žanr u književnosti, dajem sve od sebe kako bih ga učinila što originalnijim i zanimljivijim, ukomponirajući tako u njega sve elemente koje tako žarko volimo u svim knjigama; akciju, dramu, ljubav, bol, izdaju, tamu... Ono najbolje i najgore, reklo bi se. Dubrovačka povijest, koja me nadahnula na pisanje ovog serijala,temelj je mojih knjiga, ali samo kao muza. Njenih se činjenica dotičem tek povremeno, naglašavajući rado da je omjer fantastike i povijesti u mojim djelima 80:20. Čisto da znate da u pitanju nije znanstveni rad, a bome nije ni bajka :)

Glavna mi je misija bila ne samo napraviti nešto drugačije, nego i zainteresirati djecu, mlade i odrasle za dubrovačku povijest na interesantan i zabavan način, što sam ostvarila tako što sam velikane poput Marina Getaldića pretvorila u čarobnjake, a slavne lokacije poput Straduna u mističan dom raznih spodoba!

Na ovom našem druženju, ispričat ću vam odakle mi ideja za taj serijal, kako izgleda moj proces pisanja i smišljanja, koji su izazovi objavljivanja knjiga u Hrvatskoj, sve o likovima i radnji koje ste upoznali ili koje ćete tek upoznati - i više.

Za kraj (ili početak), bacite oko na sinopsise obje knjige:


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.