Kolumne

utorak, 19. ožujka 2019.

Kęstutis Kasparavičius u Hrvatskoj





Kako nastaju "leteće knjige" i koje su tajne njegova zanata, najmlađima će pokazati trenutno najbolji litavski ilustrator dječjih knjiga Kęstutis Kasparavičius tijekom svog ponovnog posjeta Hrvatskoj od 8. do 11. travnja 2019.

Književni susreti s osebujnim autorom i radionice ilustriranja osim u Zagrebu, prvi puta će se održati u Bjelovaru, Karlovcu, Bariloviću i Čakovcu, a namijenjeni su učenicima osnovnih škola i knjižnica koje sudjeluju u međunarodnom projektu Naša mala knjižnica.

Kęstutis Kasparavičius poznat je diljem Europe, te na Dalekom istoku i Južnoj Americi. Dobitnik je brojnih uglednih međunarodnih nagrada i priznanja, a član je IBBY-jeve "Časne liste" na kojoj se nalaze ponajbolji suvremeni pisci, ilustratori i prevoditelji za djecu. Kao član, izabran je da napiše ovogodišnju Poruku djeci svijeta koja je posvećena Međunarodnom danu dječje knjige.

Dolazak Kestutisa Kasparavičiusa u Hrvatsku organizira izdavačka kuća Ibis grafika koja je do sada na hrvatski jezik prevela i izdala 12 njegovih knjiga. Posljednja, Lijenozemska, objavljena je u sklopu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica koji se provodi u cilju poticanja kritičkog čitanja među djecom predškolske i školske dobi.

Kęstutisov predstojeći posjet učenicima bio bi nezamisliv bez pomoći prevoditeljice Mirjane Bračko, koja je posvećena Litvi i litavskoj književnosti već punih dvadeset godina i koja je na hrvatski jezik prevela sva njegova dosad objavljena izdanja. Uz Kęstutisa i Mirjanu, u pratnji sudjeluje i Saša Krnic u ime izdavačke kuće Ibis grafika.

RASPORED GOSTOVANJA:

PONEDJELJAK, 8.4.
10.00 – 13.15 h
IV. osnovna škola Bjelovar
Poljana dr. Franje Tuđmana 1, Bjelovar

UTORAK, 9.4.
9.30 – 11.00
Osnovna škola Mahično
Kalinovac 1c, Karlovac

12.00 – 13.30 h
Osnovna škola Barilović
Barilović 96, Barilović

19.00 – 20.00 h
Knjižara Bookara – potpisivanje knjiga
Maksimirska 39, Zagreb

SRIJEDA, 10.4.
13.30 – 17.30 h
Knjižnica "Nikola Zrinski Čakovec"
Trg Republike 2, Čakovec

ČETVRTAK, 11.4.
10.00 – 11.30 h
Osnovna škola Jabukovac
Jabukovac 30, Zagreb

Program gostovanja autora kao i projekt Naša mala knjižnica sufinanciran je sredstvima Europske unije Kreativna Europa – potprogram Kultura: manji partnerski projekti (Small Scale Cooperation Projects).

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.