Kolumne

četvrtak, 7. ožujka 2019.

Dodijeljene nagrade u Literarno-likovnom natječaju GK Kaštela "Kaštelanske štorije 2019."


Fotografija: Portal Grada Kaštela, Ivana Topić
Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj „Kaštelanske štorije 2019.”, kojega je Knjižnica ove godine raspisala po peti put u povodu Dana grada Kaštela. Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 70 literarnih i 150 likovnih radova.

Mario Radunić, Nađan Dumanić i Vanja Škrobica kao autori najboljih literarnih uradaka u kategoriji „autori iz Kaštela i okolice“ te Biljana Sesar, Andrica Orošnjak Seka i Merri Teklić kao autori najboljih likovnih uradaka osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Zračne luke Split i Turističke zajednice grada Kaštela, dok su Ivan Mlačić (Samobor), Zvonko Jurčević (Samobor), Miro Matijaš (Zagreb) i Marin Buovac (Zadar) u kategoriji „autori koji nisu iz Kaštela“ osvojili nagrade pokrovitelja Natječaja – Hotela “Kastel” iz Kaštel Lukšića i Apartmana “Marijeta” iz Kaštel Sućurca (Vikend u Kaštilima za dvoje). 

Nakladnička kuća “Neretva” iz Zagreba i Naklada Bošković iz Splita su kao pokrovitelji Natječaja svojim vrijednim izdanjima nagradili dječje vrtiće i osnovne škole u kategoriji “najbolji likovni skupni i pojedinačni radovi na temu Kaštela”.

U kategoriji „osnovna škola“ nagrađeni su učenici 1. A razreda OŠ Bijaći iz Kaštel Novog s mentoricom Benitom Vladušić, dok su nagrade za pojedinačne uratke osvojili Lucija Lernatić iz OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine s mentoricom Ljiljanom Košak i Ivan Žagač iz 4. B razreda OŠ Zvonimira Franka iz Kutine s mentoricom Vesnom Košak.

U kategoriji “dječji vrtići - skupna nagrada” nagrađeni su: DV Višnjica (Kaštel Stari) s mentoricom Višnjom Pruže, DV Trešnjica s mentoricom Smiljom Grgurević (Kaštel Lukšić), DV Neven s mentoricama Vesnom Ponjarac i Ivom Jerković (Kaštel Sućurac) i DV Maginja (Kaštel Sućurac) s mentoricom Gitom Matulić, dok su u kategoriji "predškolci - pojedinačno" nagrađeni Roko Budišin (DV Neven) i Marija Šolić (DV Trešnjica).

Svi likovni radovi pristigli na natječaj izloženi su u dvorani dvorca Vitturi, dok će svi nagrađeni likovni i literarni radovi i radovi odabrani od strane Povjerenstva biti tiskani u zborniku „Kaštelanske štorije 2017. – 2019.".

Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je istaknula kako Natječaj postaje sve uspješniji jer se u istoga svake godine uključuje sve više autora iz cijele Hrvatske, koji nakon proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine stvaraju iznimno uspješne literarne i likovne radove inspirirane Kaštelima“, nazočnima se obratio dogradonačelnik Grada Kaštela Grgica Benutić, koji je istaknuo kako ga raduje što uz pomoć "Kaštelanskih štorija" sve više odraslih i djece iz cijele Hrvatske upoznaje naša prelijepa Kaštela.

Za veselo i radosno raspoloženje u prepunoj dvorani dvorca Vitturi, koja je bila pretijesna za primiti sve zainteresirane posjetitelje pobrinula su se djeca iz Dječjih vrtića Kaštela i učenici OŠ Bijaći, djeca iz Kaštelanskog dječjeg kazališta “Škatula” te mlade pjevačke kaštelanske nade Lana Rubelj i Monika Jukić, dok je program vodio Roko Kraljević.

-Ovaj naš sada već tradicionalan natječaj na temu Kaštela svake godine privlači sve više autora, koji na temelju proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine – od Trpimirove povelje, kaštelanskih starohrvatskih crkvica, legende o Miljenku i Dobrili, hrasta medunca u Kaštel Gomilici po kojim se prema legendi odmarao kralj Zvonimir, pa sve do Biblijskog vrta i Svetišta Gospe Stomorije, Svetišta Čudotvorne Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, drevnog Putalja i Bijaća – s velikim nadahnućem stvaraju kvalitetne literarne i likovne uratke o Kaštelima. 

Nadam se kako će autori koji nisu iz Kaštela, a koje su pokrovitelji Natječaja nagradili „Vikendom u Kaštilima za dvoje“ nakon boravka u našim Kaštilima nastaviti stvarati nadahnuti Kaštelima kao kolijevkom hrvatske državnosti i kao prekrasnim mjestom za odmor - istaknula je ravnateljica Renata Dobrić u završnoj riječi, zahvalivši istom prilikom svim pokroviteljima, autorima i sudionicima, kao i svima ostalima koji su na bilo kakav način sudjelovali u „Kaštelanskim štorijama 2019.“.

Pokrovitelji Natječaja su: Zračna luka Split, Turistička zajednica grada Kaštela, Hotel Kastel – Kaštel Lukšić, Apartmani Marijeta – Kaštel Sućurac, Nakladnička kuća Neretva – Zagreb i Naklada Bošković – Split.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.