Kolumne

petak, 18. siječnja 2019.

Karolina Obradović | Božana Ćosić: Alternativni svijet


John White nije bio sasvim običan dječak, sanjario je i uvijek zamišljao bolju budućnost od one s kojom je bio suočen, sa stvarnošću kojom je bio na neki način obilježen. Unatoč zaštitničkom ponašanju svojih roditelja dopustio je tom malom glasu u sebi da zatitra još jače sve dok ga u potpunosti nije rasplamsao. Naučio je kako živjeti svoj san, postao uglednim čovjekom i tako utišao zle jezike u sebi i oko sebe. No jedan sasvim slučajni i misteriozni događaj natjerat će ga da se ponovno vrati u vrijeme kad je postojalo nešto važnije od samog imena i izgubivši svoj identitet našao se izgubljen u nekom njemu nepoznatom svijetu. Sve ono što je predstavljalo njegov život u trenutku je nestalo i morao je pronaći odgovore makar oni značili sve ili ništa. Slučajni prolaznik postao je jedina osoba koja mu vjeruje i kojoj nije morao dokazivati tko je niti mu se pravdati na bilo koji način. Krenuo je u potragu za izgubljenim u kojoj je nailazio samo na prepreke i još više zapetljao zapetljano. Nije ni slutio da nakon te potrage ništa više neće biti isto.

Njegov karakter koji Ćosić vješto oblikuje, čvrsto je uporište koje će obuhvatiti ne samo činjenice nego i srž samog djela.

John se uporno bori s činjenicama i ne odustaje od potrage za vlastitim identitetom makar njen krajnji ishod i ne bude išao njemu u korist.

Široka paleta događaja koja prati radnju na posljetku se slaže u ritmičnu cjelinu i ostavlja već prepoznatljiv potpis same autorice. U njemu se očituje snažna emocija i pouka koju čitatelj na kraju prihvaća s nekom vrstom oduševljenja i olakšanja s obzirom na sve okolnosti koje se događaju i prate, ne samo radnju romana, već i naše vlastite porive i želje koje se često puta čine ispravnije no što jesu.

Nakladnik: Vlastita naklada

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.