Kolumne

petak, 23. studenoga 2018.

Održano 6. državno natjecanje u čitanju naglas u Sisku




U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, 22. i 23. studenoga 2018. godine, održano je 6. državno Natjecanje u čitanju naglas pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične službe i usluge za djecu i mladež.

Natjecanje je svečano otvoreno u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku nastupom članova Plesnog i baletnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine predstavom „Kositreni vojnik“ pod budnim okolm koreografkinje Jasminke Petek Krapljan.

Sve su prisutne pozdravili: Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku za područje Sisačko-moslavačke županije pri Ministarstvu kulture; Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska i Dubravka Šurlan, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak.

Natjecanje bilo posvećeno obilježavanju 85-godišnjice rođenja Ivana Kušana i 60-godišnjici objavljivanja romana „Koko i duhovi“ pa su cjelokupni program vodili Ratko Milić zvani Koko (u izvedbi Ivana Rakarića) i Marica Milić (već svima dobro znana Dunja Petrović). Pustolovine Junaka Kušanovih ulica popratila je i izložba u Galeriji sv. Kvirin u kojoj su mogli uživati tijekom oba dana svi posjetitelji.

Kroz dva se dana natjecalo čak 32 natjecatelja iz 16 županije Lijepe Naše, od Vukovarsko-srijemske preko Karlovačke sve do Dubrovačko-neretvanske. Učenici su to osnovnih škola od 3. do 8. razreda koji su svojim kreativnim nastupima i lijepim čitanjem potaknuli vršnjake na čitanje njima dragih naslova. Dokaz da je natjecanje uspješno prošlo otkriva činjenica da su uspostavljena nova prijateljstva među djecom cijele Hrvatske koja dijele zajedničke interese – ljubav prema knjizi i čitanju!

O samome su nastupu odlučivali članovi Prosudbenih komisija. U mlađoj su kategoriji to bili Dražen Šivak, Marina Šimić, Sandra Maričić te prošlogodišnja pobjednica 5. nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas Nika Obranović dok su u starijoj Tomislav Baran, Vjeruška Štivić, Vlasta Golub te prošlogodišnji pobjednik Joško Željeznjak.

Ove smo godine omogućili i svima koji su nas pratili putem prijenosa uživo, a nisu bili u mogućnosti prisustvovati Natjecanju, da dodijele svoj glas natjecatelju koji im je bio najbolji pa smo tako uručili i četvrtu nagradu - Nagradu publike.

U mlađoj su kategoriji (učenici 3., 4. i 5. raz.) pobijedili:
1. mjesto: Ukë Jahaj (Vukovarsko-srijemska županija) – mentorica: Andrea Sadrić
2. mjesto: Lara Erceg (Šibensko-kninska županija) – mentorica: Živana Bogdan Mandrić
3. mjesto: Ema Gašljević (Karlovačka županija) – mentorica: Sanja Ravbar
Nagrada publike: Mia Aščić (Splitko-dalmatinska županija) – mentorica: Marina Nikolić.

U starijoj su kategoriji (6.,7. i 8. raz.) pobijedili:
1. mjesto: Patrick Sivka (Karlovačka županija) – mentorica: Vesna Mance
2. mjesto: Jana Šalec (Krapinsko-zagorska županije) – mentorica: Vesnica Kantoci
3. mjesto: Ivor Muješić (Istarska županija) – mentorica: Amadea Draguzet
Nagrada publike: Lena Repinc (Sisačko-moslavačka županija) – mentorica: Ksenija Jurić.

Prvi je dan Natjecanja završen svečanom večerom s gostom iznenađenja za sve natjecatelje i mentore Davorom Šunkom, koji je oduševio djecu svojim vedrim duhom i šalama koje su ih držale budnima tijekom cijele večeri.

Cjelokupna je priča drugoga dana zaokružena upoznavanjem prirodnih i povijesnih ljepota i znamenitosti grada Siska koju su omogućili djelatnici Gradskog muzeja Sisak.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima, mentorima i pratiteljima na sudjelovanju, a partnerima (Dom kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku i Gradski muzej Sisak), pokroviteljima, sponzorima i donatorima na pomoći u organizaciji i realizaciji ovoga projekta jer Čitanje je zakon!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.