Kolumne

ponedjeljak, 5. studenoga 2018.

15. rođendan «Priče o kotaču» u Maloj sceni!



Kazalište Mala scena svečanom će izvedbom u subotu, 10. studenog u 11:30 sati obilježiti 15 godina izvođenja predstave «Priča o kotaču».

Predstavu su 2003. godine režirali Ivica Šimić i Ivana Peroš, a u stvaranju naslova koji je do danas odigrao više od 500 puta, sudjelovali su i dramaturginja Marijana Nola, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, rekvizitu je izradila Dunja Niemčić, fotografije je napravila Irena Sinković, a produkciju potpisuje Vitomira Lončar, koja je na prazivedbi u studenome 2003. i pričala priču.

Od listopada 2016. «Priču o kotaču», drugu u ciklusu «Priča o...», predstava Male scene koje su namijenjene djeci uzrasta od 1,5 do 5 godina, priča Svetlana Patafta.

Mala scena jedino je kazalište u Hrvatskoj koje od 2002. godine sustavno producira predstave za najmlađu publiku, a do danas je u ciklusu «Priča o...» izvelo sedam naslova s nekoliko tisuća izvedaba koji su igrali po cijeloj Hrvatskoj te na gostovanjima u Europi, Aziji i Africi.

Povodom 15. obljetnice igranja «Kotača» Vitomira Lončar nam je rekla:

«Kotač smo radili više od šest mjeseci, a kada je predstava napokon izašla, nismo bili zadovoljni. Ni članovi autorskog tima, a ni ja. Proces stvaranja moje prve predstave za bebe prolazio je kroz različite faze: akumulirali smo ideje, slagali priču, bacali nepotrebno, ubacivali nove elemente, pa ponovno - sve iz početka. I tako nekoliko puta. U životu sam odigrala više od 60 uloga, ali Kotač mi je jedna od najtežih. U predstavi sam počela uživati tek nakon odigranih stotinjak izvedbi. Jedna od prednost rada na neovisnoj sceni je da zbog velikog broja izvedbi i nakon premijere imaš mogućnost istraživati i graditi svoj odnos s predstavom i publikom. Kada je Šimić nakon desetak godina igranja došao pogledati izvedbu, predstavu je jedva prepoznao! S Kotačem sam mnogo putovala, igrala ga na hrvatskom i talijanskom, a kondiciju sam održavala igrajući i po četiri, pet izvedaba dnevno. Uz Kotačić, kako sam ga od milja zvala, imala sam prilike pratiti i promjene kod publike/male djece uzrokovane sve većom prisutnošću tehnologije u našim/njihovim životima. Dok prve generacije djece koje su dolazile na Kotač nisu imale nikakvih dodira s mobitelima (smartphoni su stigli u naše živote tek 2007.), posljednje generacije za koje sam igrala već su uobičajeno, umjesto slikovnica, «listale» tablete prije početka izvedbe. Što se, dakako, odražavalo i na našu interakciju. Sretna sam da Kotač igra dalje i drago mi je da sam ga «darovala» Svetlani. Barem me od klečanja više ne bole koljena! Sretan ti 15. rođendan, Kotačiću moj! Želim ti da doživiš barem 30!»
Priču o izumu koji sve pokreće i o kojemu sve ovisi možete pogledati u kazalištu Mala scena na Medveščaku 2 u subotu, 10. studenog u 10 i 11:30 sati. Ulaznice možete rezervirati online na www.mala-scena.hr ili telefonski na 01 46 83 352.

Putujte s našim kotačima, zabavite se i otkrijte tajne najvažnijeg ljudskog izuma!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.