Kolumne

utorak, 17. travnja 2018.

Objava rezultata 1. Međunarodnog književnog natječaja "Trojica iz Gradišta"


OSVRT PROSUDBENOG POVJERENSTVA O IZBORU NAGRAĐENIH RADOVA

Na književni natječaj „Trojica iz Gradišta“ Udruge „Tikvica“ iz Vinkovaca, odjela za nakladništvo, odnosno podružnice Gradište pristiglo je ukupno 263 pjesme od 108 autora. Nažalost, zbog teških povrjeda uvjeta natječaja sedam autora je odmah diskvalificirano. Natječaj je raspisan 10. veljače 2018.god. i trajao je do 15. ožujka 2018. god. Nakon završenog natječaja, prosudbeno povjerenstvo u sastavu; Ivan Saračević, prof. književnosti, hrv. jezika i povijesti, Katarina Saračević, mag. prim. obrazovanja(predsjednica udruge „Tikvica) te Ivo Mijatović, književnik, sukladno dogovoru kako će se voditi računa o kvaliteti pjesama, a ne o količini autora koji su poslali svoje radove kao i o približnoj temi zadatoj u natječaju (Vjera u čovjeka) naknadnim vijećanjem izvršilo je izbor od pedeset autora koji će činiti sastavnicu zbornika. Odluka o izboru autora objavljena je javno na facebook stranici Udruge „Tikvica“ te se kao takva smatra konačnom. Uvidom u dostavljene materijale ustanovljeno je kako pojedini autori nisu poštovali uvjete natječaja, odnosno ili uz pjesme nisu dostavili fotografiju, ili im je biografija bila nepotpuna, a najčešće bez datuma rođenja. Tim autorima naknadno je dostavljen mail sa zamolbom da upotpune svoje podatke što na koncu nije učinilo četiri autora. Smatrajući kako će to učiniti do štampanja zbornika, njihove pjesme su dostavljene prosudbenom povjerenstvu koje je odlučivalo o pobjedniku natječaja te nagrađenim kao i pohvaljenim pjesmama.

Prosudbeno povjerenstvo za bodovanje pjesama radilo je u sastavu;

1. Božana Čajkušić, nastavnica, prof. hrv./ruskog jezika-predsjednica povjerenstva.
2. Ivan Đurić, prof, hrv. jezika, mentor, savjetnik-zamjenik.
3. Ivo Mijatović, književnik-član.

Važno je napomenuti kako su članovi povjerenstva radili neovisno jedan od drugoga, odnosno bodovanje je bilo tajno. Dostavljeni materijali nisu bili potpisani imenom autora. Povjerenstvo je odlučivalo o pobjedniku između 50 autora koji su ukupno dostavili 137 pjesama, odnosno te autore je izabralo povjerenstvo za izbor autora. Rok za ocjenu radova bio je 6 dana od dana dostave materijala.
Prema mišljenju povjerenstva, te u razgovoru i konsultacijama o bodovanju odlučeno je kako će se bodovanje vršiti u pet kategorija i to kako slijedi;

1. Opći dojam na pjesmu(prvo i drugo čitanje)
2. Tema pjesme
3. Kompozicija pjesme
4. Slike u pjesmi
5. Stilske figure u pjesmi

Za svaku bodovnu kategoriju članovi prosudbenog povjerenstva dodjeljivali su bodove od 1 do 10, tako da se dolazi do maksimalnih 50 bodova po članu povjerenstva, odnosno do 150 bodova maksimalno po pjesmi. Svaki od članova prosudbenog povjerenstva mogao je iznimno dodijeliti još 10 bodova pojedinoj pjesmi s obzirom na melodiku i ritmiku pjesme. Ovo pravo nije iskoristio nitko od članova. Nakon sastanka, zbrajanja bodova, te razgovora o kvaliteti pristiglih radova moglo se primijetiti kako su članovi povjerenstva približno podjednako ocjenjivali pjesme te kako nisu velike razlike između prvoplasiranog i desetoplasiranog po zbroju bodova.

Zbrojem bodova došlo se i do pobjednika 1. Književnog natječaja „Trojica iz Gradišta“, a to je kako slijedi;

1.Nevia Glavinić -Barban, Pula, Hrvatska-pjesma PACIJENCA- 120 bodova- PLAKETA „Trojica iz Gradišta“
2.Radmila Šandor-Sremska Mitrovica, Srbija-pjesma VREME JE DA SE POĐE- 117 bodova- PRIZNANJE
3. Anita Martinac-Mostar, Bosna i Hercegovina-pjesma VIRTUOZI NAIVE-113 bodova- POHVALA

Autori od četvrtog do desetog mjesta nagrađeni su ZAHVALNICOM S POHVALOM iz razloga što se doista radi o malim bodovnim razlikama i to kako slijedi;

4.Frančeska Liebman- Čapljina, BiH (Vogau, Austrija)-pjesma OPOMENA- 106 bodova
5.Majo Danilović- Beograd, Srbija-pjesma NOVOM ČOVJEKU-104 boda
6.Vanja Škrobica-Split, Hrvatska-pjesma PROLAZNOST-101 bod
6. Dražana Ivana Kelava- Zagreb, Hrvatska-pjesma LJUBAV-101 bod
7.Stevo Leskarac-Zagreb, Hrvatska-pjesma TESLA-100 bodova
8.Anica Ivić-Županja, Hrvatska-pjesma SHVATIT ĆEŠ-97 bodova
9.Miloš Marjanović- Beograd, Srbija-pjesma NE UMEM DRUGAČIJE-96 bodova
10.Tibor Martan,-Madžarevo,(Novi Marof), Hrvatska-pjesma LUISINE REČI-94 boda

Kod odabira nagrađenih autora vodilo se računa o pjesmi koja je dobila najviše bodova., tako da se često događalo da su pojedini nagrađeni autori mogli zauzeti još po neko mjesto između prvih deset, ali vodeći računa o ravnopravnosti, jedan autor-jedna pjesma, jedna nagrada došlo se do poretka koji je objavljen.

Međutim, sama spoznaja kako se doista radi o malim bodovnim razlikama dovoljno govori i o kvaliteti pristiglih radova. Naime, autori poput Maje Danilovića, Radmile Šandor, Nevie Glavinić, Steve Leskarca, Vanje Škrobice, Frančeske Liebmann, Anice Ivić i mnogih drugih na ovaj natječaj poslali su iznimno kvalitetne pjesme. Isto tako raduje spoznaja kako se dosta mladih autora odlučilo prijaviti na natječaj te su ravnopravno stali uz bok starijim i iskusnijim autorima. Njihov poetski rad doista ne zaostaje kvalitetom, stoga rado izdvajamo Luku Đorđevića, Mariju Prodanović, Benjamina Skomorca, Aleksandru Mrakić i druge.

U nadi kako će ovo biti poticaj za daljnje usavršavanje, pjesnička druženja, razmjenu iskustava te da se shvati kako nagrada kao nagrada nije mjerilo već samo podsticaj na mukotrpan rad radujemo se da nam se pridružite i na II. Natječaj „Trojica iz Gradišta“ koji će biti raspisan slijedeće godine već od 01. siječnja 2019.god.

Ivo Mijatović, književnik
Katarina Saračević, mag. prim. obrazovanja-predsjednica Udruge „Tikvica“

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.