Kolumne

ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Ponosne žene kod Predsjednice


Na Danu otvorenih vrata, organiziranome 16. prosinca 2017., predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u svom Uredu primila i autorice knjige „Na ovo sam baš ponosna – Šezdeset i dvije žene i njihove priče“.

Dio autorica, njih 24, uručile su joj knjigu sa svojim potpisima i od nje dobile obećanje da će svojom pričom sudjelovati u njihovom sljedećem ženskom projektu.

Biografska knjiga „Na ovo sam baš ponosna“ (Redak, prosinac 2015.) ukoričila je priče postojećih osoba, potpisanih punim imenom i prezimenom, koje su opisale neku svoju  životnu situaciju, odluku, aktivnost, borbu iz koje su izašle kao pobjednice, a koja njih osobno čini ponosnima. Odgovor na često postavljano pitanje kako je nastala ova knjiga dala je, u predgovoru, idejna začetnica i urednica Olga Štajdohar-Pađen: „Sve je počelo kada sam konačno dosadila samoj sebi, umorila se od svoga vječnog unutarnjeg kritičara i upitala se: Dobro, ima li nešto na što mogu biti ponosna, za što mogu pohvaliti samu sebe? Pa sam upitala svoje prijateljice imaju li one nešto na što su onako baš ponosne, pa su one upitale svoje prijateljice...“

Neke od autorica su široj javnosti dobro poznate osobe: psihologinje Mirjana Krizmanić i Dubravka Miljković; književnica Sanja Pilić; modna agentica Tihane Harapin Zalepugin; komunikologinja Mirela Španjol Marković, pjevačica Tatjana Matejaš – Tajči te glumica Ksenija Prohaska. Većina, pak, autorica  je za tu širu javnost anonimna.

Knjiga je promovirana u 17 većih i manjih gradova (Zagreb, Split, Trogir, Virovitica, Sisak, Ogulin, Korčula, Velika Gorica, Kutina, Ivanić Grad, Čakovec....) i bila među najprodavanijim naslovima nakladnika u 2016-oj godini.

Marica Žanetić Malenica

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.