Kolumne

četvrtak, 5. listopada 2017.

Zagreb dobiva Kuću stripa



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je prihvatio inicijativu za otvaranjem Kuće stripa u Zagrebu, projekt koji je potaknuo tajnik Stripforuma, udruge prijatelja stripa, Mladen Novaković.  

Novaković je ideju o Kući stripa prezentirao gradonačelniku Milanu Bandiću koji je odmah oformio tim koji će raditi na ostvarivanju tog značajnoga projekta hrvatske kulture. Inicijativu za ostvarivanje projekta Kuće stripa potaknuo je Mladen Novaković, a Bandić tu je ideju oduševljeno prihvatio, priopćio je Ured gradonačelnika.
Kako Stripforum posjeduje veliki fundus strip baštine Hrvatske, koja je cijenjena i u međunarodnim krugovima te posuđivana za značajne izložbe stripa diljem Europe, to se već davno ukazivala potreba za osnivanjem "doma“ za taj dio hrvatske kulturne i umjetničke baštine kojoj je  muzejska vrata prva otvorila Galerija Klovićevi dvori izložbama Milana Trenca (2005. godine) i Andrije Maurovića (2007. godine). Ideju o mogućoj Kući stripa s Novakovićem počeo je razvijati Darko Glavan, koji je poginuo 2009. godine.

Deset godina nakon Maurovićeve izložbe u Klovićevim dvorima tu je ideju Novaković danas  prezentirao gradonačelniku Bandiću koji je odmah oformio tim koji će raditi na ostvarivanju tog značajnoga projekta hrvatske kulture.

Kuća stripa funkcionirat će kao i Kuća arhitekture, stvaranje koje je inicirao i realizirao uz pomoć Grada Zagreba arhitekta Andrija Rusan te u okviru  koje se svake godine održavaju i Dani Orisa, međunarodna konferencija arhitekata i dizajnera, što ove godine počinje 14. listopada u KD "Vatroslava Lisinskog". (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.