Kolumne

petak, 6. listopada 2017.

Dodjela književne nagrade Stipana Bililća-Prcića


vrijeme: 10.10.2017.
mjesto: Zagreb, Palača HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11

Zaklada HAZU organizira drugu svečanu dodjelu književne nagrade Stipana Bilića-Prcića, u utorak 10. listopada 2017. u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica Nagrade je pjesnikinja Anka Žagar.

Program

Uvodna riječ:
akademik ZVONKO KUSIĆ, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
akademik VELIMIR NEIDHARDT, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU

Predstavljanje dobitnice Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića:
akademik PAVAO PAVLIČIĆ, tajnik Razreda za književnost HAZU

Dodjela nagrade:
akademik VELIMIR NEIDHARDT , predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU
MARINA ŠTANCL, dipl. iur, ravnateljica Zaklade HAZU

Riječi zahvale dobitnice nagrade:
ANKA ŽAGAR

Dobitnica Književne nagrade Stipana Bililća-Prcića je pjesnikinja Anka Žagar za djelo PJEVAJU RAZLIKE TIHOTAPKE (Meandarmedia, Zagreb, 2015.).

„Govoriti o jezičnosti hrvatskoga pjesništva osamdesetih godina jedva da je još tautologija. Kad je riječ o nekom pjesniku iz toga vremena, tu tautologiju, međutim, kritika mora dekonstruirati da bi došla do osnovnoga pjesničkog teksta i djelotvornosti jezika u njemu. To svakako vrijedi za Anku Žagar, u koje je iskustvo jezika totalno i primjerno u njezinoj pobuni protiv slovničkog pravogovora, kao i po otklanjanju svake književne regulative. Ni semantički konkretizam sa svojim programom, ideologijom i sebi svojstvenim vitalizmom ne uspijeva je potpuno uvjeriti.

Naprotiv, nakon najsvjetlijeg i najoptimističnijeg stiha nove poezije, “napišem šuma i bude šuma”, autorica će nastaviti zaključkom: “mene je strah / zato pjevam”. Anka Žagar piše iz tjeskobe. I zato što je pisanje tjeskoba.

Može li onda pisanje biti protutjeskoba kao što bi postulirao semantički konkretizam? Pred jezikom Anka Žagar nalazi se kao pred nekom nepoznatnom silom – kao djevojčica sa šibicama pred neprozirnim elementarnim počelom, zvala ga ona šumom ili morem, ili mislila ga kao tekst i strah pred ispisivim.“ / akademik Zvonimir Mrkonjić

Izvor:Culturnet.hr
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.