Kolumne

nedjelja, 3. rujna 2017.

Diana Burazer o velikim riječima na Jutru poezije


Robert Roklicer i Diana Burazer

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar
Snimila: Božica Brkan

Prolaznost vremena i osjećaji kojima je potrebno vrijeme da se razviju, a zatim i izraze neiscrpna su tema koju nameće suvremeni način života. Svakodnevnicom i osjećajima bavi se Diana Burazer, opisujući u pjesmama složene, ponekad i sukobljene nijanse osjeta i umirujući ih riječima i stihovima, kako bi stvorila vrijeme potrebno da se osjećaji osvijeste.

Diana Burazer bila je prva gošća Jutra poezije u ciklusu Rujan - mjesec pjesnikinja (Dame prve biraju). Jutru poezije predstavila je pjesme iz svoje tri zbirke poezije "Druga kuća", "Naranča" i "Na odmorištu između dva svijeta". Kako je najavio Robert Roklicer, voditelj Jutra poezije, najnovije pjesme Diane Burazer bit će objavljene u novoj zbirci do kraja godine. Među novim pjesmama su i "Mali zapisi o velikim riječima", ciklus u kojem autorica koristi teške riječi ispunjene emocijama, atipične za suvremenu poeziju. Kako je napomenula Diana Burazer, jedno vrijeme profesori i kritičari savjetovali su pjesnicima da ne pišu o teškim temama, tuzi, boli i negativnim emocijama, a ciklus "Mali zapisi o velikim riječima" nastao je kao reakcija na njihove preporuke.

Diana Burazer diplomirala je teorijsku matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Pjesme je počela pisati u školskim klupama, a kao mlada pjesnikinja nagrađena je na Goranovom proljeću 1974. godine. Poezija Diane Burazer prevedena je na engleski, njemački, francuski i španjolski jezik te na norveški, poljski, rusinski i slovenski.

Sljedeće subote, 9. rujna, gošća Jutra poezije bit će Sanja Baković, a do kraja rujna u gostionici "Kod Šnidaršića" predstavit će se Božica Brkan, Nataša Nježić Bublić i Ružica Cindori.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.