Kolumne

četvrtak, 13. srpnja 2017.

Tomislav Beronić | Sonja Smolec i Ljiljana Jelaska: Moja polovica Mjeseca


Moji vršnjaci sjetit će šoka kojega su svojedobno, tamo negdje početkom osamdesetih, izazvali film i knjiga „Mi djeca s Kolodvora Zoo“. Tada otvorena tema prisutnosti droge među djecom u pubertetu, zajedno sa svim posljedicama i strahotama koje nose, bila je snažan impuls u podizanju svijesti društva u suočavanju s tim rastućim problemom. Naravno, od tada, kad bijah i ja „teen“, prošlo je puno vremena. Nikad više nisam doživio taj osjećaj tempiranja teme i trenutka. Sve do danas...

„Moja polovica Mjeseca“ je djelo koje su napisale su dvije koautorice – Sonja Smolec i Ljiljana Jelaska na originalan i vrlo neuobičajen način. Tema je slojevita jednako kao i suvremeno društvo: rastrgana obitelj, život u virtualnom svijetu i trgovina ljudima, poglavito djecom, u kombinaciji s već pomalo tradicionalnim problemima autoriteta u užoj i široj obitelji i izazovima što ih društvo postavlja pred djecu koja tek postaju ljudi.

Teška tema, na prvi pogled, zar ne? Odgovor je – NE – kada je obrade Sonja i Ljiljana. Knjiga je vrlo, vrlo čitka. Stil je upravo po mjeri suvremenog čitatelja. Dinamičan. Stvaran. To je nešto s čime se možemo lako identificirati. Barem u nekom od likova.

Odlična je "igra" različitih naratora, što je jako rijetko naći u književnosti uopće. Pojedina poglavlja, prepričavaju različiti likovi u prvom licu jednine. Takav pristup naraciji daje čitatelju pogled na otvorene probleme iz različitih kutova. Svatko proživljava problem koji ga se direktno tiče i ne vidi probleme koji pogađaju druge. Krajnje subjektivno. Ali, zar nismo svi takvi? Čitatelj, naravno, pritom slaže potpunu sliku. Kao puzzle.

Iskreno vjerujem da bi „Moja polovica Mjeseca“ snažno odjeknula na globalnoj razini kada bi netko učinio isto što i David Bowie s „Djecom s Kolodvora Zoo“ – potaknuo snimanje filma. Poruka koju Sonja i Ljiljana šalju „Mojom polovicom Mjeseca“ vrijedna je takvog napora.

Stoga - pročitajte ovu knjigu. Kupite je, posudite, snađite se kako znate – ali je svakako pročitajte. I preporučite je dalje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.