nedjelja, 2. srpnja 2017.

Knjiga o problemu kojeg roditelji prekasno uočavaju


U Nakladi Bošković iz Splita drugu knjigu ove godine objavila je velikogorička književnica Sonja Smolec. Nakon "Moje polovice Mjeseca" koju potpisuje zajedno s Ljiljanom Jelaskom, svjetlo dana ugledala je knjiga za mlade "Prva klupa do prozora" u kojoj autorica isprepliće čest problem kod mladih, a to su poremećaji u prehrani.

-Knjigu sam napisala za dva mjeseca i još toliko mi je trebalo da ju uredim, da kontaktiram sve osobe koje se bave psihologijom i mladima s problemima prehrane. Razlog za tu temu našla sam u svojoj blizini, u vrlo čestom susretanju osoba za koje je očito da imaju problem, u autobusu, tramvaju, na ulici, u školama. Već me dugo mučilo kako roditelji često ne uočavaju taj problem sve dok ne postane suviše kasno, i kako se teško s time boriti-ispričala nam je autorica knjige Sonja Smolec.

Stručna pomoć u pisanju knjige

Knjiga nije napisana stručnim rječnikom, to je roman za mlade koji obrađuje tu tematiku i upozorava ih kako bi možda postali svjesni da nema ništa vrjednije od zdravlja.


-Moram se zahvaliti Vladimiri Becić, koja nije samo dipl. psiholog već i pisac, i koja mi je, bez obzira na doba dana ili noći, ukazala na mjesta u knjizi gdje moram staviti naglasak kad je riječ o poremećaju i ponašanju mladih. Zahvaljujem na čitanju prof.dr.sc.Vesni Vidović, koja radi kao neuropsihijatar i specijalist dječje i adolescentne psihijatrije s užim naglaskom na individualnu i obiteljsku psihoterapiju, liječenje osoba koje pate od anoreksije nervoze, bulimije nervoze, tjeskobe i problema u odrastanju te savjetovanje s obiteljima. Predsjednica je Hrvatske udruge za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju te članica Hrvatske akademije medicinskih znanosti-napisala je u zahvalama u svojoj knjizi Sonja Smolec.

Simpatije između dvoje tinejdžera

Početak je romana pisan s dozom humora; prikazuje se odrastanje dvoje tinejdžera (Igora i Veronike) u nestandardnoj obitelji. Otac im je policajac, majka neuspjela glumica u potrazi za poslom. Veronika sanja kako će i ona jednog dana postati glumica, povodi se za majčinim ponašanjem. S vremenom se suočava s problemom prehrane jer želi biti vitka kao glumice i manekenke iz majčinih časopisa. To najprije uočava njezin brat jer uočava da hranu baca kad nitko ne gleda.

U Igorov razred sredinom drugog polugodišta dolazi nova djevojčica, Ema. S majkom se preselila iz Rijeke u Zagreb. Dječak prepoznaje simptome problema u prehrani. Budući da je nešto slično, ali ne toliko drastično uočio i kod svoje sestre, suočava se s nečime što je za njega osobno kako novo, tako i zastrašujuće.Igor želi pomoći sestri koja svoj problem krije od roditelja, misleći da roditelji na njoj ne primjećuju promjene. Jednako tako Igor želi pomoći i Emi za koju se sve više emotivno veže ali čija majka je itekako upućena u zdravstveno stanje svoje kćeri. Kako sve završava, saznat će mladi koji odluče pročitati novu knjigu.

Po svemu sudeći bit će to plodna godina za goričku književnicu jer nakon ovog romana do kraja godine iz tiska će joj izaći još dvije knjige, također roman za djecu i mlade te jedna slikovnica.

Izvor: vgdanas.hr

Nema komentara :

Objavi komentar