Kolumne

četvrtak, 8. lipnja 2017.

Predstavljanje jedinstvene dječje knjige u Ližnjanu


vrijeme: 09.06.2017. 19
mjesto: Ližnjan
url: https://www.zvonainari.hr/

U petak, 9. lipnja, u dvorani Općine Ližnjan će se u 19 sati održati svečano predstavljanje knjige 'Vera nevera ili kako su Marija, Martin i Breki spasili Ližnjan'. Djelo je to mašte i ruku sedamnaestero učenika male ližnjanske škole u kojoj kuca veliko srce zajedništva, međusobne solidarnosti i snažnog stvaralačkog poleta.

No, kako se zapravo dogodilo da sedamnaest veselih devetogodišnjaka, jedan razred trećaša, tijekom školske godine 2016./2017. napiše i oslika zajedničku knjigu o svom zavičaju, o temama koje ih intrigiraju i nadahnjuju, o likovima u kojima se mogu prepoznati oni sami, ali i svi njihovi vršnjaci?

U listopadu 2016. treći razred Osnovne škole dr. Mate Demarina – Područni odjel Ližnjan i učiteljica Ljiljana Stanić primili su u svoju učionicu pisce i urednike, Nataliju Grgorinić i Ognjena Rađena, mamu i tatu učenika Ljubomira Grgorinića Rađena. Ljubomir je zajedno sa svojim roditeljima prije dvije godine napisao knjigu „Škura, škura boška“.  Ako je mogla mala obitelj, može i velika! Zašto ne bi cijeli jedan razred prijatelja napisao i oslikao knjigu? Rečeno-odlučeno-bacili smo se na posao!

Nitko od uključenih u ovaj poduhvat nije imao jasnu predodžbu o tome o koliko se velikom zadatku doista radi: stvaranje knjige od prve riječi pa do ukoričenog sveska posao je koji zahtijeva predanost, usredotočenost i potpunu posvećenost. Da ne govorimo o tome kako je trebalo usuglasiti želje, zamisli i prijedloge čak sedamnaest pametnih i dosjetljivih glavica.

Djeca su učila kako nastaje priča, kako se razvija i raspisuje kroz različite verzije, kako se stvaraju snažni i uvjerljivi likovi te kako književnost nudi pravo bogatstvo načina da otkrijemo i predstavimo istine koje su nam važne. Prvo polugodište bili smo usredotočeni na naraciju, a u drugom smo se posvetili oslikavanju. Zatim je sve to trebalo grafički obraditi i uobličiti u knjigu.

Priča „Vera nevera“ govori o vječnoj borbi između dobra i zla, o tome kako dobro na kraju uvijek pobjeđuje, ali kako je isto tako važno na koji se način pobjeđuje – dobro osvaja srca samo dobrim.

Na predstavljanju u petak, uz prigodan program (koji uključuje nastup učenika sva četiri razreda ližnjanske područne škole, ali i nastup malih svirača roženice ližnjanskog KUD-a Kuje) primjerci knjige bit će uz donacije dostupni svima zainteresiranima, a sav prihod od donacija za knjigu namijenjen je programima ližnjanske škole.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.