Kolumne

četvrtak, 3. studenoga 2016.

Mirsada Madžarević | Joe Abercrombie: Krivnja oštrice


Prvi dio fantasy trilogije još jednog bivšeg gamera koji se pretvorio u spisatelja, i znate što.... uopće nije loš. Naime, ono što mi se kod Abercrombija svidjelo još s prvom njegovom knjigom koju sam pročitala Best Served Cold (a koja se pretpostavljam nadovezuje na ovu trilogiju bar po smještaju u isti svijet) je taj kako čovjek piše dosta čak surovo. nema kod njega uljepšavanja, nema klasičnih heroja, nitko nije onakav kakvim se čini i svi su likovi krvavi ispod kože. Nema tu hihihi elemenata, ukoliko to radnja zahtjeva znoj, krv i suze teku u potocima u samoj priči, ali prati ih istovrsna jezična interpretacija, a opet nema pretjerivanja u smislu grafičkih opisa događaja. Uglavnom, radnja nam prati jedan svijet u kojem imamo Uniju smještenu između sjevernjaka koji su nakon godina plemenskih sukoba i razmirica ujedinjeni u klanjanju novom i zajedničkom Kralju Sjevera, te južnog carstva Gurkhula gdje prebivaju opaki južnjaci i koje je vrelo, toplo i pusto podneblje i tradicionalno neprijateljsko.

Cijela prva knjiga je posvećena okupljanju družine neobičnih anti/junaka. Jedan je opaki sjevernjak Logen Devtprsti zvan i Krvava Devetka, nadimka pošteno zarađenog i dokazanog.

Zatim imamo Jezala, snobovskog, uobraženog, rekla bih priglupog (ne u smislu inteligencije per se, već više one emocionalne inteligencije) vojnika iz plemićkog staleža, upravo dokazanog osvajanjem godišnjeg mačevalačkog turnira. Prvi mag Bayaz koji predvodi družinu nije sjedokosi dobrohotni starac, već ćelavo, nabusito gunđalo, opasno zajedljiv i osvetoljubiv manipulator. Po meni je pravi heroj Logen Devetprsti, zvan Krvava Devetka, najubojitiji, najkrvoločniji i najozloglašeniji berserker dalekog Sjevera. No iza legende krije se sjetna filozofska duša čovjeka koji je u prekratko vrijeme izgubio previše i sada mu ostaje samo da priča s mrtvima.

Uz Jezala i Logena, treći narativni niz na svojim bolnim leđima nosi Sand dan Glokta, nekoć najvrsniji oficir kojeg je Unija ikada imala čiji je junački marš već spasio dan, bitku i Uniju, a njega osobno ostavio u višegodišnjem sužanjstvu u mučionici Cara Ghurkula. Danas je Glokta ponovo na slobodi, ali fizički on je ruina, nakazna, šepava bezuba sjena nekadašnjeg naočitog junaka i jedina služba koja ga nalazi korisnim je omražena kraljevska Inkvizicija, jer tko bolje zna slomiti osumnjičenika nego onaj koji je prošao sve užase mučenja na vlastitom tijelu. I sad se svi ti likovi okupljaju pod prvim Magom kako bi se otisnuli na Kraj svijeta i spasili svijet kakav poznaju od njegove propasti.

Imamo tu i demonski opasnu tamnoputu ratnicu, prelijepu pametnu djevojku sklonu alkoholu, pregršt prekaljenih ratnika, senilnog kralja, luckastog prijestolonasljednika, ambiciozne državne velikodostojnike... ma šarenilo likova. I još uvijek ne znam u kojem će se smjeru odviti radnja. Ima tu i zanimljivih religijskih smjerova i zakulisnih radnji, ima nešto i poštenih likova ili bar djela, ali.... Družina se tek otisnula na put pa bumo vidli gdje će završiti. S obzirom na prethodno iskustvo, nimalo ne sumnjam kako klasičnog happy enda neće biti. Zanimljivo i neočekivano.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.