Kolumne

ponedjeljak, 31. listopada 2016.

Ana Čaić Blažević | Pierre Lemaitre: Alex


https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/s960x960/14712862_1097789170303681_6317005617626816176_o.jpg Alex - Originalni naslov: Alex (Verhœven Trilogy #2), Pierre Lemaitre
 
Sve je započelo otmicom žene. Jedini svjedok koji je vidio otmicu može samo reći da je u pitanju mlada žena koja je ubačena u kombi. Ne može reći opis žene niti marku kombija jer je bio   predaleko. Tapčući u mraku, istražitelj Camille Verhæven, osoba koju prati osobna tragedija i koji nije želio prihvatiti slučaj, jedino što zna je to da ima malo vremena da je pronađe. Jer kako    vrijeme prolazi, mogućnost da će je naći živu sve je manja i manja. Nakon što se njen otmičar ubije pred očima policije, te nakon što saznamo gdje je Alex i kakve muke trpi, policija napokon pronalazi mjesto gdje je Alex sakrivena..Ali ona više nije tu. Alex je, na njima neobjašnjiv način, nestala.
Knjiga započinje otmicom djevojke ,žene za koju saznajemo da se zove Alex..Ona nema pojma tko joj je otmičar niti zašto ju je oteo, ali je vrlo jasno da on zna tko je ona. On će je tući, tjerati je da se svuče gola te će je zatvoriti  u drveni kavez koji je premali da joj dopusti da legne ili da se čak ispravi. Onda se postavlja jednostavno pitanje - što je u toj ženi tako značajno da je otmičara prisilila na takvu mjeru da je uhodi, otme i zatvori na tako okrutan način?

Alex,Pierre Lemaitrea drugi je po redu roman u njegovoj trilogiji,ali prvi koji je izašao na naše tržište.Samog autora,nakon izdavanja  knjige proglasili su novim Stieg Larssonom, a Alex juspoređena sa Larssonovom Lisabeth Salander.Iako obje imaju zajedničku crtu,a to je zlostavljanje
u djetinjstvu može se reći da je Alex lik za sebe koji daleko odudara od ponašanja Lisabeth. Dovoljno vam je reći da će Alexin karakter uskoro doći na vidjelo i to na takav način da će vamLisabeth Salander izgledati kao mali anđeo.

   "Ovdje počiva Alexin život, život nesretne mlade žene, često ubojice, organizirane, slabe,
    zavodnice, izgubljene, nepoznate policijskim snagama, Alex je noćas velika cura, Alex briše
    suze, duboko diše u ritmu vlastitoga odlučnog koraka.."
 
Ali ni to nije kraj,jer nam autor daje još jedan obrt.Sam roman je sastavljen od tri dijela, kao slagalica.U prvom  dijelu čitatelj će sažalijevati Alex,osjećati će strah za nju,u drugom  će sažalijevati svakog muškarca koji dođe u kontakt s njom te razumjeti nju kao ženu preko onih koji su je oznavali a u trećem dijelu -opet preokret,nakon mržnje jednostavno ćete navijati za nju i reći:"Bravo curo!"
 
S druge strane uz samu Alex, u romanu se pojavljuje i istražitelj Camille Verhæven koji uz svoju osobnu tragediju,gdje mu je oteta i ubijena trudna žena mora pronaći i nestalu Alex. Uz sve to on na svojim leđima nosi  hendikep koji je dobio od svoje majke zbog pretjeranog pušenja cigareta  prilikom trudnoće.Upravo zbog toga Camille je patuljastog rasta.
   
     "Praktički nikada nije susreo nikoga koga bi mogao promatrati odozgo. Obrnuto, međutim...
      Takav stas nije samo hendikep. S dvadeset godina, to je strahovito poniženje, s trideset je
      prokletstvo, ali od samoga početka svatko shvaća da je tu riječ o sudbini. Nešto što vas nagoni
      na velike riječi. Zahvaljujući Irèni, Camilleov stas pretvorio se u snagu."

Bez obzira na rast,svi njegovi podređeni ga vole i on ima odličan odnos s njima i svaki od njih za njega ima neupitnu odanost. Iako ima svoje trenutke slabosti(koje nam autor vješto pokazuje vraćajući  nas u prošlost) upravo zbog toga postaje drag svakom čitatelju.Tu se pojavljuju njegovi vjerni pomagači koji zbog  svoje osobnosti  isto daju posebnu notu romanu:Luis,bogati dečko koji se nalazi u ulozi štita umornom Camilleu kada on treba predah ili samo kao podrška kada se sjeti svoje žene i Armand - policijski škrtica,koji  pokušava na sve moguće načine uštedjeti na  bilo čemu ali koji sa istančanim okom  vidi stvari  koje su Camilleu promakle.
  .
Sve što se ikada može tražiti u  romanu - šokantni zapleti, jezivi opisi nasilja i krvavih djela, borba za istinu i osjećaj potpune nevjerice kada ste shvatili da nemate pojma gdje će vas autor opet odvesti sve se nalazi u ovom romanu.Jer ako ste mislili da će ovo biti roman u kojem policija pokušava pronaći otetu djevojku i njenu borbu da ostane živom a ujedno i pobjegne otmičaru - grdno se varate. Lemaitre je imao nešto potpuno drugo na umu s ovim romanom!Nešto što će vas odvesti  na uznemirujuće putovanje u najmračnije zakutke ljudskog uma koji će vas doslovno zalijepiti uz svaku stranicu i ostaviti bez daha sve dok je ne pročitate do kraja.

Prva objava: citajme.com

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.