Kolumne

subota, 9. srpnja 2016.

Sandra Pocrnić Mlakar | "Voliš li ti mene uopće?" na muški način


Piše: Sandra Pocrnić Mlakar


Na drugom srpanjskom Jutru poezije svoju novu zbirku stihova predstavio je Žarko Jovanovski, svojom dojmljivom dramatičnom interpretacijom poznatom svima koji prate Žarkove slamerske nastupe.

Dok se u ranijim zbirkama bavio društvenim temama, u četvrtoj knjizi "Voliš li ti mene uopće?" Jovanovski se okreće području intimnog priznajući čežnju (Nemamo više vremena) ili opisujući razočarane žene koje "nikada nisu dopustile emocijama da pobijede razum" (Lidija), i dalje nemilosrdno iskren i prema sebi i prema drugima. Krupna pjesnikova pojava i mačistički nastup s vikanjem i mahanjem može zavarati, jer u stihovima Žarka Jovanovskog svijest o ljubavi vrednija je od patnje koju ona stvara (Močvara), bolni osjećaji su razoružavajuće iskreni (Malo je to, malo), a porazi tragikomični (Majka). Kao prekaljeni rocker, sa stažem u punk bandu Electric Žare, Jovanovski često poseže za ritmom koji ističe ponavljanjem (Nered i zbrka), a iako cijelu zbirku posvećjuje ljubavnim odnosima, iskusni slamer ne propušta priliku za socijalnu kritiku (Ekonomija).

Rođen 1966., Žako Jovanovski pripada generaciji koja bira stvaralaštvo pod svaku cijenu, pa svoje knjige objavljuje i oprema sam, duhovitim rješenjima i eksperimentom u grafičkom dizajnu, pokazujući samouvjerenost stečenu iskustvom, ali i diplomom Akademije likovne umjetnosti.

Knjiga pod naslovom "Voliš li ti mene uopće?" četvrta je u petoknjižju koju je Jovanovski započeo naslovima "Hrvatska" i "Besparica", a završit će knjigom "Viškovi" koju priprema za jesen. Voditelj Jutra poezije Robert Roklicer istaknuo je kako je zbirka "Voliš li ti mene uopće?" po njegovu mišljenju dosad najbolja knjiga Žarka Jovanovskog.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.