Kolumne

petak, 15. travnja 2016.

ZvukBook | Uloga zvuka u literarnom tekstu

Posljednje pripreme za Monte Librić (D. ŠTIFANIĆ)
Na konferenciji za novinare u pulskoj Zajednici Talijana u srijedu je predstavljeno deveto izdanje festivala dječje knjige Monte Librić, koji će se s temom "ZvukBook" održati od 19. do 24. travnja.

O programu su govorili voditeljica programa i zadužena za odnose s javnošću Iris Mošnja, direktorica Librića Slavica Ćurković, selektorica talijanskog programa Tamara Brussich, predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin, glavna organizatorica i voditeljica ureda za goste Emina Popović i voditelj prodaje Denis Brandeis.


U znaku zvuka


- Od idućeg utorka pulski se Circolo pretvara u grad knjiga s mnoštvom programa, promocija i radionica, kazališnih predstava i drugih sadržaja za djecu, a ovogodišnja tema "ZvukBook" istražuje svijet zvukova koji nas okružuju te njihovu ulogu u literarnom tekstu. Vizualni identitet i scenografija naravno prate tematsku odrednicu, a za ilustracije je zaslužan Tomislav Tomić, dok je dizajn osmislio Matko Plovanić. Hrvoje Đukez, multimedijalni umjetnik, prostorije Circola pretvorio je u glazbeni instrumentarij sa zvučnim interaktivnim predmetima i objektima, tako da će od ulaznog gigantskog trijangla sve biti u znaku zvuka. Suorganizator svih zbivanja je Zajednica Talijana, a talijanski program Piu' che una storia bit će bogatiji nego ikada. Premda je teško izdvojiti samo dio autora, jer ih je ove godine zbilja puno, recimo da će svoja djela predstaviti i pisci koji su inače poznati po svome stvaralaštvu za odrasle, Julijana Matanović i Roman Simić Bodrožić, te potom i Manuel Šumberac, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić, Snježana Akrap Sušac i brojni drugi. Ove je godine pokrenut i novi program Librić po našu koji predstavlja istarsku literarnu produkciju i njeguje zavičajnu književnost, kazala je Ćurković.

Talijanske knjige

Fabrizio Radin rekao je da su, nakon što se Librić već petu godinu zaredom održava u ovim prostorima, sada i suorganizatori programa te da je talijanski program bogatiji nego ikada.

Govoreći o samom talijanskom programu, Tamara Brussich koja je selektorica uz Lianu Diković te uz pomoć Alessandra Lakošeljca i Marka Voštana, navela je da je novost bogat izbor talijanskih knjiga za djecu koje donosi tršćanska knjižara Libreria Nero su Bianco. Gostovat će i dvije autorice iz Italije: Guia Risari te Emanuela Da Ros, koje će predstaviti svoje knjige.

- Djeca će se na piknicima s autoricama družiti s ovim spisateljicama, moći će kupiti njihove knjige i dobiti njihov autogram, bit će to način da izbliza upoznaju njihova djela. U programu Monte Librića sudjeluje i Europski institut za književno prevođenje "Janus Pannonius", ovoga puta s dva nova prijevoda i s novom grupom malih prevoditelja - djeca prevoditelji. Uz to, što se tiče talijanskog dijela programa, tu su i radionice Piccoli terremoti za rano učenje talijanskog uz pjesmu i igru, a pod vodstvom Ester Richter Kontošić, kazala je Brussich.

Emina Popović naglasila je i suradnju s glazbenom školom vezano na temu zvuka, kada će Puhački orkestar i solisti glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova održati koncert Librofonia, a izvodit će skladbe iz filmova koji su nastali prema knjigama. U popularnom programu Knjige papam gostovat će poznata glazbenica Tamara Obrovac i pulski jazz trubač Branko Sterpin, a u Pričama za laku noć uz Baku Librić bit će tu Marko Malivuk Jovanović na saksofonu i Carlos Fagin na klaviru, koji će izvoditi autohtone istarske uspavanke.

Kazališne predstave

Iris Mošnja spomenula je i veliki broj kazališnih predstava i scensko-glazbenih nastupa, dok će se Dan za knjižničare odvijati paralelno s prvim danom Librića, a njegov stručni program realiziran je u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Knjižnicom grada Zagreba - Gradskom knjižnicom za djecu i mladež i Hrvatskim centrom za dječju knjigu, gdje je prijavljeno više od 30 knjižničara/ki iz cijele Hrvatske.

Govoreći o prodajnom dijelu Librića, Denis Brandeis, voditelj prodaje i ujedno novo lice na ovome sajmu, kazao je da će gotovo tri tisuće knjiga biti dostupno s popustima od deset do 50 posto.

Novinarska ekipa Dječjeg programa Hrvatskog radija priredila je i ove godine zanimljive slušaonice "Koji zvuk ima zvrk?" i "Što to šuška u šumi?", voditeljica Majde Makovec i Irene Plejić Premec. Nova je i originalna radionica "Odmor za uši", Mejre Vindakijević.

Posebni, novi likovi Librića su TonE & TonKA, (aludirajući pritom na visoki i niski ton), odnosno umjetnici Miroslav i Sedina Cerovac, koji će i u subotu, 16. travnja imati performans na gradskim ulicama (od ispred Bountyja pa sve do kina Valli), pozivajući velike i male da posjete idući tjedan Monte Librić.

Ceremoniju otvaranja 19. travnja u 11 sati osmislila je Librica Rea Korani. (V. BEGIĆ)

Izvor podataka, korišteno s ovlaštenjem: Glas Istre

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.