Kolumne

subota, 10. veljače 2024.

Poziv na predavanje GLAGOLJANJE (P)O CENTRU ZAGREBA

 
Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske

 

poziva Vas na predavanje

 

dr. sc. Ane Šimić


GLAGOLJANJE (P)O CENTRU ZAGREBA


Tisućljetna je povijest hrvatskoga glagoljaštva ponajprije obilježila primorska područja (Istru, Kvarner, Hrvatsko primorje i Dalmaciju) i njima bliska kontinentalna (Liku). Gradu Zagrebu glagoljaštvo nije bilo inherentna pojava, ali je izgrađivanjem i utvrđivanjem statusa hrvatske prijestolnice s pravom nazvan glagoljaškom riznicom. U Zagrebu je sjedište mnogih ustanova koje čuvaju vrijedne hrvatskoglagoljske knjige i kodekse te skrbe o glagoljaškoj kulturi.

Osim toga, Zagreb kao hrvatska metropola svojim vizurama nužno predstavlja i preslikava raznolikost i bogatstvo ukupnoga hrvatskog identiteta. Poglavito se to odnosi na uži zagrebački centar, najreprezentativniji dio grada. Ovo će se predavanje usmjeriti na glagoljaški dio hrvatskoga kulturnoga identiteta sadržan na potezu od Glavnoga kolodvora do Gornjega grada. Ta relacija krije brojne glagoljaške uspomene vrijedne (u)poznavanja i pozornosti.

 

Utorak, 13. veljače 2024. u 18 sati
Matica hrvatska, Dvorana Jure Petričevića
Strossmayerov trg 4, Zagreb

 

Predavanje je moguće pratiti i preko Zoom aplikacije: https://us06web.zoom.us/j/88173791444?pwd=yc0BubbyzbQtk1bw6Ynx62Ks5frAaj.1

 

Radujemo se Vašem dolasku!

www.matica.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.