Kolumne

petak, 12. siječnja 2024.

Promocija knjige | Sanja Lovrenčić: Priče za kraj svijeta i druge svakodnevne sitnice

U četvrtak, 18. siječnja u 18:30, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, održat će se predstavljanje knjige kratkih proza „Priče za kraj svijeta i druge svakodnevne sitnice” Sanje Lovrenčić, objavljene u nakladi Mala zvona.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti urednica Lidija Dujić, a izbor ulomaka čitat će glumac Adrian Pezdirc.

U ovoj knjizi autorica objedinjuje kratke tekstove, uglavnom napisane za potrebe III. programa Hrvatskog radija – emisiju „Riječi i riječi” – u razdoblju od 2017. do 2022., dodajući im i neke tekstove objavljene na vlastitim web-stranicama. Radi se o mikroprozama – tekstovima duljine jedne do tri autorske kartice – a među njih je umetnuto i nekoliko pjesama sličnog sadržaja i atmosfere. U ovim tekstovima, u kojima je često prisutna osebujna ironija, smak svijeta događa se na (gotovo) svakodnevnoj razini, a „druge sitnice” mogu imati neočekivanu dubinu. Književne minijature Sanje Lovrenčić organizirane su u osam cjelina, u kojima se klizi od znanstveno-fantastične fikcije prema gotovo dokumentarističkim ulomcima „iz knjige o stvarnosti”. Ponekad zabavan, ponekad zamišljen, autoričin glas ostaje beskompromisan u obrani umjetnosti slikanja/igranja riječima i glasan protiv lažne/alternativne književnosti koja tvrdi da realistično crta stvarnost, medije i politiku. Knjiga je opremljena crtežima akademske umjetnice Ive Valentić.

„Onda je došao trenutak kad su stabla prolistala usred zime i to im je bio kraj. U kraj ipak nitko nije vjerovao, sve do proljeća u kojem nije došlo ni do kakvog listanja. Neki glasovi glasno su ponavljali da su se takva kašnjenja već događala, da su posve i nadasve prirodna, te da se širitelji panike vode nekim svojim sebičnim interesima, no kako se bližio suncostaj, opća je uznemirenost postajala sve veća. Neki su se vraćali molitvama, različitim oblicima pokore, pa čak i žrtvovanjima koječega živoga, no nijedan od tih postupaka nije davao vidljivog rezultata. Nešto ipak mora pomoći, govorilo se, jer kraja nikad nema, kraj krajeva nije moguć u toj prozi. ”
 

ZAPRATITE FACEBOOK EVENT

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.