Kolumne

ponedjeljak, 9. listopada 2023.

HENA.com | Brigitte Giraud: Živjeti brzo

 C:\Users\HENACO~1\AppData\Local\Temp\Logo-novi.JPG


Brigitte Giraud: Živjeti brzo

Gubitak voljene osobe jedan je od najpotresnijih događaja u životu svakog pojedinca. Brigitte Giraud u lipnju 1999. izgubila je supruga u motociklističkoj nesreći. Dvadesetak godina poslije njezine rane još krvare, ona se baca u srce tame tražeći odgovore na zastrašujuća pitanja vezana uz tu tragediju. A mnogo ih je, i sva počinju sa „što bi bilo“. Boreći se sa snažnim osjećajem krivnje, Giraud kopa po činjenicama, istražuje cijeli niz slučajnosti ne bi li pronašla zrnce nade da se najgore moglo izbjeći.

Za autobiografski roman Živjeti brzo francuska spisateljica Brigitte Giraud nagrađena je Goncourtom 2022. Posrijedi je nezaboravan ljubavni roman, a ujedno i britka, energična introspekcija događaja koji su nepovratno promijenili tijek autoričina života. Uz cijeli niz poetičnih slika iz bračnoga života, uz knjige, filmove i glazbu koji su ih nadahnjivali na vrhuncu njihove sreće, ono što je ostalo, ono što je sve natkrililo, kobni je evergreenlive fast, die young.

„Ako ste odlučili pročitati samo jednu knjigu, onda je to ta.“
La Marseillaise

 „Poziv na sjećanje, način zadržavanja vremena prije nego što postane nepovratno.“
Lire Magazine Littéraire

„Sjajan ljubavni roman.“
Le Phare de Ré

 „Velika knjiga o ljubavi koja ne prolazi, portret čovjeka kroz njegovo doba i njegovu glazbu.“
Exit Magazine

Brigitte Giraud (Sidi Bel Abbes, Alžir, 1960.) francuska je spisateljica, autorica romana i kratkih priča. Odrasla je u Rillieux-la-Papeu prije nego što se trajno nastanila u Lyonu. Radila je u knjižari, bila je novinarka, a pisati i objavljivati počela je potkraj 1990-ih. Dosad je objavila jedanaest romana, od kojih su neki ovjenčani vrijednim nagradama. Njezin najzapaženiji roman, Živjeti brzo, autobiografsko je djelo za koje je osvojila Goncourtovu nagradu 2022. godine.

Nakladnik: Hena com

Beletristika: strana

Urednica: Nermina Husković

Prevela s francuskog Duška Gerić Koren

Godina izdanja: listopad 2023. 

ISBN:  978-953-259-450-8

Broj stranica: 168

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.