Kolumne

utorak, 26. rujna 2023.

"Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo

Slika na kojoj se prikazuje tekst, vektorska grafika

Opis je automatski generiran

 


IVANA BODROŽIĆ

SINOVI, KĆERI

roman

Hermes, listopad 2021.

NOVO IZDANJENakladnik: Corto Literary 

Imprint: Hermes 

Broj stranica: 264

Datum objavljivanja: listopad 2021. 

Format: 13,5 x 20,5 cm 

ISBN: 9789534875049

Uvez: meki s klapnama4. izdanje


**DOBITNIK NAGRADE MEŠA SELIMOVIĆ**


**FINALIST PRESTIŽNE KNJIŽEVNE NAGRADE PRESTIGIOUS PREMIO RAPALLO BPER BANCA 2023**


**FINALIST KNJIŽEVNE NAGRADE TPORTALA

ZA NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN**Tragom vrhunskih djela poput Srednjeg spola Jeffreyja Eugenidesa ili romana Margaret Atwood, snaga ovog romana u istinskoj je književnosti da potisnuto u nama preoblikuje i učini ga pokretačem osobne i društvene promjene.


Novi roman Ivane Bodrožić donosi nam priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz tri perspektive. 

Kći koja nakon nesreće ostaje nepokretna, bez mogućnosti govora, prikovana za bolnički krevet, može samo pomicati zjenice. Fizički sputana i svjesna sebe osuđena je na prisjećanje. Sin, zarobljen u tijelu koje ne osjeća svojim, u dodijeljenoj ulozi koja mu je od prve svijesti o sebi strana, prisiljen je izdržati nerazumijevanje i najgora iživljavanja okoline kako bi mogao biti ono što jest. Majka nosi teret generacija, izobličena nasilnim patrijarhatom, odrasta uz zabrane i opomene, s lekcijom kako nikada nije dovoljno dobra u svijetu u kojem nema prostora za njezine želje i htijenja. 

Ulančani su u jednu priču u kojoj svatko dobiva pravo na svoju istinu, svoju bol i želju da preživi; djeca koja pate za roditeljskom potvrdom, sinovi i kćeri koji žude za prihvaćanjem društva, roditelji oblikovani strahom koji zatim istim teško povrjeđuju svoju djecu. Ovaj roman ukazuje na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti, te posredstvom empatije, kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretene obiteljske odnose i zabranjene ljubavi.  

Sve što nam je bilo strano i nepoznato u virtuozno napisanoj prozi Ivane Bodrožić, koja spaja spisateljsko umijeće i brigu za društvo u kojem živimo, počinjemo osjećati bliskim, svojim i poznatim.    

Ova je knjiga već svojim elegantnim i jednostavnim dizajnom, u kojem je svaki detalj pomno odabran, posebna i osobita pojava na policama naših knjižara. Tvrdi uvez imao je dugačku crnu vrpcu pričvršćenu za knjigu, a na kojoj je autorica ispisala ispriku umjesto uobičajene zahvale. Vrpca se može i prerezati prije čitanja da postane klasičan straničnik. Novo izdanje u mekom uvezu s klapnama donosi novi dizajn naslovnice u kojem su korišteni elementi prethodnoga dizajna, ali u novoj, svježoj interpretaciji.


Novi naslov Ivane Bodrožić Sinovi, kćeri objavljuje Corto Literary u imprintu Hermes, a dostupan je u svim knjižarama u Hrvatskoj te na www.hermes-naklada.com.„Svaka knjiga Ivane Bodrožić događaj je za našu književnost, a njen novi roman Sinovi, kćeri bio bi novost bilo gdje na svijetu; tamo gdje piše zabranjeno, na mjestima koja se zaobilaze, Ivana tek počinje pisati i ide do kraja, do tajnih, najintimnijih kutaka, do zaključanog srca svih stvari i to radi s iznimnom lakoćom i ozbiljnošću. Po zahvatu epski, u načinu lirski, poetičan i polemičan, Sinovi, kćeri roman je o nama: kćerima i sinovima, onaj koji će se čitati, o kojem će se pisati i pričati – još dugo.“

– Olja Savičević Ivančević


„Tema ovog kompleksnog romana je što nam i kako nameće tijelo, spol s kojim se rađamo, tijelo koje se može pretvoriti u kavez koji društvo gradi oko nečijeg identiteta. Roman posvećen neslobodi i cijeni koju osoba plaća kad se odluči za slobodu – o visokoj cijeni drugosti – autorica ispisuje s nijansiranim psihološkim uvidom i senzibilnošću ozbiljne spisateljice.“

  – Slavenka Drakulić


„Ivana Bodrožić opisuje kolaps intime u porodici, opisuje društvo neslobode, opisuje prirodu konzervativnog sistema u kojem je drukčije i manjinsko izloženo nasilnoj kontroli isključivanja. Ova hrabra knjiga s brutalnom otvorenošću govori o problemima koji se uglavnom prešućuju, a književnost ih je nepravedno zaobilazila. Knjiga Sinovi, kćeri je poziv na promjenu. U pitanju je hrabrost udružena s književnim darom.“

– Semezdin Mehmedinović, predsjednik žirija Nagrade „Meša Selimović“ (iz obrazloženja odluke) Sinovi, kćeri Ivane Bodrožić izvanserijsko je djelo koje nadrasta otisak umjetnosti a postaje dokument o preživljavanju. Ostat će nam u naručju i dok budemo plutali u ledenom mraku, a Titanic tonuo u bezdan.“

– Davor Špišić


O AUTORICI


Ivana Bodrožić spisateljica je i pjesnikinja rođena u Vukovaru 1982. godine. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Već je njezina prva zbirka poezije Prvi korak u tamu, objavljena 2005. godine, bila zapažena i nagrađena osvojivši nagrade Goran za mlade pjesnike na Goranovom proljeću i Kvirin Matice hrvatske, za najboljeg pjesnika/pjesnikinju do trideset pet godina, te je prevedena na španjolski jezik. Roman Hotel Zagorje, objavljen 2010. godine, također je ovjenčan brojnim nagradama: Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero, Kiklop (najbolje prozno djelo u 2010. godini), Prix Ulysse (za najbolji debitantski roman s područja Mediterana). Kritički hvaljen i čitan Hotel Zagorje postao je jedan od nezaobilaznih naslova i uspješnica novije hrvatske književnosti, a objavljen je na četrnaest svjetskih jezika. Prema motivima romana nastala je istoimena predstava – autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić – izvedena ove godine u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Svoju drugu zbirku pjesama Prijelaz za divlje životinje objavila je 2012. godine, a 2014. izlazi joj zbirka kratkih priča 100% pamuk, za koju je dobila nagradu Edo Budiša za najbolju zbirku priča (objavljenu na području s kojeg nije potreban prijevod) autora do trideset pet godina. Roman Rupa, objavljen 2016. godine, proglašen je najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije po izboru čitatelja (Nagrada Balkan Noir za 2017.), a njegovo englesko izdanje objavljeno je u proljeće 2021. godine. Zapažena zbirka pjesama In a sentimental mood izlazi 2017. godine, a prvi naslov za djecu, slikovnica Klara Čudastvara 2019. godine.

Za roman Sinovi, kćeri primila je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2020. godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Djela su joj prevedena na engleski, njemački, francuski, češki, danski, mađarski, makedonski, slovenski, španjolski, bugarski, albanski i talijanski jezik.

Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Autor fotografije: Siniša Sunara
Više o knjizi na www.hermes-naklada.com.Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.